Residential ArchitectureHousesDani Ridge Vacation Home / Studio Schicketanz

Dani Ridge Vacation Home / Studio Schicketanz

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz

Project: Dani Ridge Vacation Home
Architects: Studio Schicketanz
Location: Big Sur, California
Photographer: Robert Canfield

Slipping into a deep coastland shelf, this single-family home brings together multiple textures and design modes: heavy steel; perfectly-oriented wood beams; hand-installed rock walls; expansive glass. Oriented to celebrate both stunning Pacific ocean views and a feeling of shelter, the house operates at the interstice between building and landscape, comfort and precipice.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 1

While the property is quite large, the buildable area (due to local land use restrictions) was a small sliver of land next to an existing access road which cuts through the client’s property. So privacy was the biggest challenge as well as finding enough room to fit the desired home as being able to accommodate all the utilities (500gal d=gas tank, 10000 gal water tank, septic system) underground.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 2

Purpose of the home for the client:
To be used as a vacation home for a family with two young daughters. Three bedrooms, two bath rooms, modest living area, integrated/ open kitchen and take advantage of the great views.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 3

Design concept of the Dani Ridge Vacation Home:
To interrupt the native landscape to the least extent possible, to interlock the structure with the land as much as possible.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 4

The design process:
We decided to cut a wedge into the gentle hill side and tie the house to the hill and accommodate many functions (garage, laundry, powder room, pantry, mechanical room) underground. As a result the native meadow rolls onto the northern part of the house and ties the building to the landscape. Therefore the Dani Ridge vacation home is barely visible to the uphill neighbors.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 5

What is inspiring about this place / setting to architect:
The views, the landscape, the adventurous clients

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 6

What were the goals we sought to achieve? How did we achieve them?
We wanted the home to blend with the land, and give the clients a perfect retreat. We accomplished this by cutting a wedge into the gentle hillside and using this space to accommodate multiple functions (garage, laundry, powder room, pantry, mechanical room) underground. As a result the native meadow rolls onto the northern part of the house and ties the building to the landscape. Therefore the house is barely visible to the uphill neighbors.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 7

Process for the material and finish selections for the project: We were looking for durable and easy-to-maintain finishes which are soothing to the eye and compliment the native grass land. Committed to preserving the existing grassland, Studio Schicketanz buried all of the house’s extensive utilities underground, a sensitive approach to this profoundly ecologically valuable property.

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 8

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 9

Dani Ridge Vacation Home, Studio Schicketanz 10

Adela House in the Coastal Town of Salinas, Spain

Adela House is a family home located in the coastal town of Salinas, on a residential street with prominent height and arrangement. It stands between party walls and complies with the regulatory standards of a 192 square metres land plot.

Who Doesn’t Want a Good Night Sleep…in Cosmos Bed?

The Cosmo Bed is equipped with a sound system that allows you to listen to relaxing music and an alarm to wake you up at the desired time. In the upper part, LEDs that mimic the starry sky are installed.

Modern Loft Style Home in Tempe, Arizona / Knob Modern Design

Designed by Knob Modern Design in 2017, this home features a new smooth stucco exterior, new asphalt shingle roof, exposed block walls inside and polished concrete floors, exposed trusses, new insulation/ vaulted spaces

Kenilworth House by Johnson Chou

Located in the Beaches neighbourhood in Toronto’s East End, the original structure was a two-storey 1,250 SF (139m2) building renovated into a three-storey 1,950 SF (178m2) residence achieved by converting the existing attic space into a master bedroom with ensuite and adding a two-storey rear extension.

Matraville Residence, Multi-Generational Home in Sydney by Tzannes

Light-filled and airy, Matraville Residence re-imagines the suburban home and experiments with new modes of multi-generational living….

Related Articles