Residential ArchitectureHousesManhattan Beach Ranch / Blue Truck Studio

Manhattan Beach Ranch / Blue Truck Studio

Manhattan Beach Ranch, Blue Truck Studio

Project: Manhattan Beach Ranch
Architects: Blue Truck Studio
Design Team: Eric Reeder, John Flaherty, Xuhan (Ben) Shi
Engineering: Palos Verdes Engineering
Landscape: Romana di Suvero
Construction/Fabrication: Bryan Bethem/Rough Workshop
Interior Design: Mary Valaika
Location: Manhattan Beach, California, United States
Year 2019
Photographs: Gregg Segal

Thrilled with the beach town location of their summer house in the Los Angeles area, but not with its loud ’90s-era architecture, a family of four approached Blue Truck Studio with a directive — tone it down. What they had: a Manhattan Beach Ranch with wild geometry, such as octagon-shaped rooms and triangular spaces. What they wanted: a home of simple forms and rustic textures, like the ones in the Northern California community of Sea Ranch.

Manhattan Beach Ranch, Blue Truck Studio

On the exterior, Blue Truck Studio reconfigured windows and added siding, wrapping it around the house to simplify its form and provide privacy. The custom milled siding is Alaskan yellow cedar and was chosen specifically for how it will weather over time, graying out to create a rustic patina reminiscent of the Sea Ranch aesthetic. Blue Truck Studio created an all-new interior of calm, open spaces that flow easily into one another.

Manhattan Beach Ranch, Blue Truck Studio

They removed a fireplace structure at the side of the living room that was blocking indoor movement. Floor-to-ceiling windows open to the home’s two patios, creating a seamless transition from indoors to outdoors. A pivot door and two large slider doors invite ample light inside. In an echo of the exterior of the home, cedar siding, painted white, wraps around the home’s stairwell.

Manhattan Beach House Blue Truck Studio

Renovation of the 3,770-square-foot house in Manhattan Beach, California took 14 months. The family, which has roots in the Los Angeles area, wanted to create a home that would be as conducive to hosting friends and family as it was relaxation and quiet. The four-bedroom home has both, with large gathering areas for entertaining, but also living quarters tucked away for privacy. There are also many spaces and details geared towards recreation. A converted garage houses a play area and art studio. Meanwhile, a driveway turned soccer pitch and a slatted outdoor shower for hosing off after a trip to the beach reflects the family’s love of the outdoors.

living room, Blue Truck Studio

Manhattan Beach House Blue Truck Studio

dining room, Blue Truck Studio

Manhattan Beach House Blue Truck Studio

bathroom, Blue Truck Studio

Manhattan Beach House Blue Truck Studio

terrace, Blue Truck Studio

terrace, Blue Truck Studio

Manhattan Beach House Blue Truck Studio

Manhattan Beach House Blue Truck Studio

Manhattan Beach ranch, Blue Truck Studio

Subscribe to our newsletter

GitHub Office Space in San Francisco by Studio Hatch

At the core of GitHub technology is social collaboration, which was made physically evident in their 55,000 square foot headquarters. The three story office space includes a variety of work environments to accommodate different work styles and flexibility

New Cross Lofts Living in Artistic Quarter of South East London

New Cross Lofts consists of 2 bespoke lofts and 2 work studios designed by the team at Chan and Eayrs. The lofts are flooded with natural light, complemented further by the limed natural tones of the panelled interior and white washed walls.

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas

This AIA award-winning Sonoma retreat reinterprets the wonderful spaces of the original Spanish haciendas of Mission-Era California using a truly modern vocabulary. Situated in the Valley of the Moon between the historic Sonoma Plaza to the southeast and Jack London's former estate to the west

House Remodelling and Extension, Highgate by Amos Goldreich Architecture

This project comprises a small garden extension to a 1930s home in Highgate for a couple who are art collectors. The zinc-clad extension connects a now generous lounge and dining area to a beautiful garden through a glass wall

Shelter Island Weekend Home by Workstead

To renovate and expand a weekend home for a young family on Shelter Island, Workstead connected the original house to a pavilion whose design pays respect to the milieu.

Recommended Stories