Residential ArchitectureRenovation ProjectsGreenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

Project: Greenpoint Brownstone
Architects: Barker Associates Architecture Office – BAAO Architects
Location: Brooklyn, New York, United States
Year: 2021
Photo credits: Francis Dzikowski/OTTO
Courtesy of BAAO Architects

This Landmarked Greenpoint brownstone had beautiful parlor floor and stair details, but the finishes and fixtures dated back to the 1960’s and the house was subdivided into many small rooms. The clients, a family with two children, wanted to create a triplex over a garden rental that maximized open space and light, with touches of colorful details and patterns.

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

The house is an odd shape with a small footprint and a small lot. In order to fit a powder room onto the parlor floor, the water closet was created as a separate compartment under the stairs, and the concrete sink, by Kast, with Vola faucet, became a focal point in the hallway. An arched opening above opens a view into the kitchen. The existing curved stair was preserved, and the risers are painted in Farrow and Ball Green Ground.

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

The parlor living/dining room was preserved in its original shape, and the ceiling molding, bay window casing, and fireplace mantel were stripped and refinished. Rich Brilliant Willing wall sconces provide ambient light. The L-shaped kitchen features a bright green Fireclay tile in a picket shape with open white oak shelving. A door leads to a new deck overlooking the garden.

kitchen, BAAO Architects

In the second-floor front bedroom, a desk and chair from Dims, as well as built-in shelves, provide a work-from-home space with a view of the street. A full bath with blue-green ceramic tile from Complete Tile complements the Ripley wallpaper by Sanderson.

kitchen, BAAO Architects

The top floor is a master suite with high ceilings and a sculptural hall skylight. The bedroom walls are painted in Farrow and Ball Green Blue. The skylit master bath features a Perlato solid surface tub, Yukutori wallpaper by Farrow and Ball, and Vermeere hex mosaics in the shower. All plumbing fixtures are from California Faucets. A wall of full-height shelving lit by Herman Miller pendants incorporates a library ladder that doubles as roof access.

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

The garden apartment kitchen features a Poham Hex Zulu Popham tile backsplash. The bathroom floor is finished with Popham Visby tile, with Nemo tile penny rounds in the shower.

Technical sheet
Tile: Fireclay, Popham
Wallpaper: Farrow and Ball, Aimee Wilder, Sanderson
Plumbing Fixtures: Kast, Perlato, Vola, California Faucets
Paint: Farrow and Ball, Benjamin Moore

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

bedroom, BAAO Architects

bathroom, BAAO Architects

bathroom, BAAO Architects

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

Greenpoint Brownstone, Brooklyn by BAAO Architects

Elemental House in Vermont / Elizabeth Herrmann Architecture + Design

On a rural hillside property encircled by fern-carpeted woods with breathtaking Green Mountain views, owners of the Elemental House envisioned a home enveloped by nature where they could relax with family and friends

Hisbalit Presents “Black & White”, Eco-Friendly Mosaic Tiles

The collection includes over twenty geometric designs created with eco-friendly mosaic tiles in black and white; a timeless tandem of light and darkness, serenity and perfection, lustre and sophistication.

Spojovna Brewery / Mar.s Architects

The SPOJOVNA brewery is located on the border of three Prague districts - Chodov, Kunratice and Šeberov. This area is unique for its composition of residents.

One-Story Prefabricated House Designed in Madrid and Assembled in Brookline

This open-plan double-height living area includes the main domestic activities and enables the transformation of the residual building into a two-story residential unit, technologically and spatially adapted to its time and the life of its users.

The Dovecote – Conversion of an Old Dovecote into a Play House

Architects: AZO - Sequeira Arquitectos Associados Project: The Dovecote Author: Mário Sequeira Team: Pedro Soares, Fátima Barroso, Jorge Vilela, João Alves Location: Soutelo, Portugal Area 54.0 m2 Photographs: Nelson Garrido The Dovecote...

Related Articles