Residential ArchitectureRenovation ProjectsRadical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

Project: Vestry Road / Radical Remodelling to a Victorian Terraced House
Architect and Interior Designer: Oliver Leech Architects
Structural Engineer: Croft Structural Engineers
Principal Contractor: Firfield Construction
Landscaping and Planting: Anderson Woods
Location: Camberwell, London, UK
Photography: © Ståle Eriksen

The two-storey house was in poor condition, with little natural light and a cramped kitchen so the brief was formed from the client’s wish to provide new open-plan cooking and eating spaces that face out onto the garden, with a focus on natural light and materials to create more usable space and a calm atmosphere.

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

The house was stripped back to a shell, extended and internally rebuilt, including new services and better insulation. The design focused on the use and expression of natural materials that would complement and respect the original house. The use of a limited palette of natural materials provides a consistent language throughout the house, creating a coherent relationship between old and new. White oiled Douglas fir was paired with pale buff bricks which has been expressed both externally and internally, as a subtle contrast with the existing London bricks.

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

Volumetrically, the extensions are articulated into two distinct volumes. A side extension provides extra width to the previously narrow kitchen, with pitched skylights overhead to bring in plenty of north light into the dining space throughout the day. A rear extension projects slightly further into the garden, framing a set of white-oiled Douglas fir bi-folding doors across a low-height window bench. The bench provides flexible seating as well as storage and can be used both internally and externally. It developed from the client’s particular desire to be able to sit and read in the evening sun, whether with the doors open or closed.

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

The height of the extension was maximised to balance the low ceilings of the existing kitchen, and to bring in as much natural light as possible deep into the space. A large frameless skylight is positioned at the junction between old and new with gentle ceiling curves to create a soft transition of light down into the kitchen.

kitchen, Oliver Leech Architects

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

bathroom, Oliver Leech Architects

bathroom, Oliver Leech Architects

Radical Remodelling to a Victorian Terraced House in Camberwell

Casa Ojalá, an Mobile Micro Home that Offers a New Accommodation Experience

The special collaboration between Casa Ojalá, masterpiece by the Italian architect Beatrice Bonzanigo among the most revolutionary of the contemporary already celebrated at an international level and Rosewood Castiglion del Bosco.

Manhattan MicroLoft – Radical Transformation of a Tiny Apartment

Completed by Specht Architects, Manhattan MicroLoft involved the radical transformation of a tiny, awkward apartment at the top of a six-story building. With only 425...

Oasia Hotel Downtown Singapore / WOHA

Oasia Hotel Downtown, designed by WOHA, sets out to create an alternative imagery for commercial high-rise developments. It combines innovative ways to intensify land...

Transformation of the Apartment of a Norwegian Guy Who is Studying in Budapest

Our latest completed work is the transformation of the apartment of a Norwegian guy who began his studies in Budapest. The request included a living room – dining room – kitchen and a master bedroom with a bathroom

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.

Related Articles