Residential ArchitectureApartmentsBlenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios

Architects: Cubic Studios
Project: Blenheim Crescent Apartment
Location: London, United Kingdom
Photography: Cubic Studios

From the architects: The iconic Bookshop on Blenheim Crescent is still sought our by international tourists and visitors to London who are fans of the film Notting Hill. Above the shop Cubic has created a highly individual two bedroom flat from the carcass of the original property which had endured for almost four decade.

Cubic maximised the volume of the first floor by removing majority of partition walls and installing a glass splashback between the kitchen and the staircase. The now exposed brickwork reveals the full history of the building and compliments the revised blueprint.

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 1

The junctions of Blenheims Crescent and Elgin Crescent, where they meet Portobello Road, is where all of life in Notting Hill happens; the primary reason for Richard Curtis shooting his film of the same name of these buzzing streets. At its heart, the Notting Hill Bookshop is what most tourists and film buffs come to find. As a building 13 Blenheim Crescent was an established retail space and a two storey flat that had been home to the owner of the bookshop for more than four decades. When the owner decided to close the door for the last time, Cubic were appointed to completely overhaul the space.

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 2

Spread over two floors with unusual elevations, Cubic used bespoke furniture and specialist finishes to emphasise ceiling height, add warmth, show historical character and best use of the available space. A studio designed kitchen enclosed behind a glass screen is visible as you climb the stairs. A second bedroom and bathroom has been created on the same floor. At the top of the building there is spacious master bedroom suite with bespoke cabinetry.

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 3

A beautifully designed example of how an urban investment can be maximised, the superior specification is underwritten by clever elements of bespoke design to create really unique property.

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 4

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 5

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 6

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 7

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 8

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 9

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 10

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 11

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 12

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios 13

Subscribe to our newsletter

Genstar Capital Offices, San Francisco / Bohlin Cywinski Jackson

Eager to make the most of their long-term presence in the iconic Embarcadero Center, Genstar engaged us to breathe new life into their workplace, creating a healthier, more collaborative, and inclusive environment for employees and clients.

Leddy Maytum Stacy Architects Designs Edwin M. Lee Apartments

A model for healthy living and resilience, the Edwin M. Lee Apartments is the first building in San Francisco to combine supportive housing for both unhoused veterans and low-income families.

Reconstruction of Cottage House “Elegy: Taste of France”

Project: Cottage house Intemporary Design Studio: Alexandrine Lukach - interior designer, Nastya Korzhavina - lead architect, Andrey Paharenko (stonework), Pavel Kriven - building supervisor, Serhiy...

Kawagoe House is a Spacious Room Under a Large Gabled Roof

Project: Kawagoe House Architect: Tailored Design Lab. Location: Kawagoe-city, Saitama, Japan Construction: 2013.12 ‒ 2014.07 Site Area: 250.12 m² Building Area: 81.98 m² Total Floor Area: 104.35 m² Photography: Yuji Nishijima Tokyo-based...

Outdoor Living Room, a Place of Complete Relaxation

The adjacent images present a project made by designer Jamie Durie, founder of Durie Design that has won several awards in the art competitions

Recommended Stories