Residential ArchitectureHousesGuaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Project: Guaecá House
Architects: Belluzzo Martinhao Arquitetos
Lead Architects: Gustavo Martinhão, Marcella Belluzzo
Design Team: Bárbara Reis, Giulia Ferratone, Maria Laura Prado
Location: Praia do Guaeca, Brazil
Area: 400 m2
Year: 2019
Photo Credits: André Mortatti

The Guaecá House, located on a beautiful beach on the north coast of São Paulo, was designed for two families. The great challenge of the project was to reconcile the extensive program, with seven suites, two being master suites, to comfortably serve families and guests on a 400 m2 area.

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

In this sense, the optimization and integration of spaces were fundamental. On the ground floor the social areas, swimming pool, service areas, and two suites are organized. On the upper floor, the other five suites are distributed. The living room was designed with double-height ceilings to create a visual connection between the floors, making the environment appear larger, as well as providing better air circulation and natural lighting. The second flight of stairs leads to the roof of the house, which is a continuation of the leisure area with a spa, solarium, fire pit, and the best view of the mountain and sea.

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

The environmental comfort and preservation of the building over the years were also fundamental aspects of the project and guided the architectural details and the materials used. For sun and heavy rain protection, chamfered metallic bevels surround the entire house on both floors. Also, to help with the thermal issue, all environments have sliding floor-ceiling frames in addition to louvers and shutters that allow cross ventilation, privacy, and control of sunlight.

stairs, Belluzzo Martinhao Arquitetos

As for materials, the perforated aluminum sheets in cortén color, resistant to the sea brise, lining all the fronts, along with the stone and wooden ceiling that bring coziness and tropical touch to the architecture of more solid volumes and straight lines.

living room, Belluzzo Martinhao Arquitetos

living room, Belluzzo Martinhao Arquitetos

kitchen, Belluzzo Martinhao Arquitetos

dining room, Belluzzo Martinhao Arquitetos

pool, Belluzzo Martinhao Arquitetos

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Guaecá House by Belluzzo Martinhao Arquitetos

Toy Loft in Los Angeles / CHA:COL

Architects: CHA:COL Project: Toy Loft Location: Los Angeles, CA, USA Photography: Edward Duarte The clients are a husband and wife, both visual artists. One is a creative director...

Casa Terrazas, Chihuahua, Mexico / Garza Maya Arquitectos

Casa Terrazas is located west of the city of Chihuahua, in a subdivision on a hill, on a south facing plot. The clients were looking for a concept in which the views of the city would be used to the maximum while at the same time avoiding direct sunlight in summer

Edgy Luxury Apartment Equipped with Statement Furniture Pieces and Signature Interior Design

Situated in the heart of Berlin, Germany, Nomads apartment has a spacious living room, three bedrooms with double beds and two bathrooms. With an...

Warner Music Group New Headquarters / Gensler

The Warner Music Group new offices include a boardroom and executive area, coffee bar pantries, copy and mail rooms, conference spaces and wellness rooms. Overlooking an open terrace, the commons serve as a comfortable setting where employees can work, dine, socialize and entertain.

Federation Cottage Transformed into a Two-Level, Contemporary House in Melbourne

Richard King Design  were engaged to design and project-manage this house remodel, which took close to two years to complete. An aging federation cottage with a crude, 1990s lean-to was extensively demolished and extended into a two-level, contemporary house. The property grew from 85m² to 185m².

Related Articles