Residential ArchitectureRenovation ProjectsFamily-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

Architects: Antonio Maciá Mateu, WOHA arquitectura
Project: Family-Friendly Renovation / Cabins in the Woods
Collaborators: Arch. Ana Mora Vitoria
Location: Neighborhood of El Raval, Elche, Alicante, Spain
Area 150.3 m2
Project Year 2018
Photographer: David Frutos

Description by architect: Making architecture is something complex. This complexity is linked with many factors as social, economic and cultural among others, and evolves at the same time as technology improves. In all these transformations there is a common factor: people. Cities, buildings, objects, in short, everything related to architecture is closely linked to people. If we focus on this situation in the case of housing, we see that each person, couple, family or group has different points of view and needs that are reflected in their way of life.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 1

On this approach, we talked with the owners of a plot in the center of the old town of Elche (Spain). They tell us that they would like to live in a forest, but they have a small plot between party walls. The project begins with the search of aspects related to a forest that can be applied to the design of this single-family house with two floors: vegetation, growth over time, large spaces, introverted spaces or overhead lighting, among others.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 2

The house rises in three interrelated levels through a green patio and is organized by two strips. The first two levels are closed and the third is a solarium terrace that has access from the patio. The approach of the first strip tries to be faithful to the point of departure and proposes a single space, of two heights, luminous and more related to the patio located in the back that with the exterior of the house, in which two rooms are introduced elevated on the diaphanous ground floor, like high cabins in a forest. In this double-height space that houses the cabins the lighting is generated through the patio and is increased with skylights on the ceiling.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 3

The second strip is narrower and more closed: on the ground floor it is occupied by the kitchen and on the first floor by the main room. The cabins and the main bedroom are connected by a bridge that allows the view of both the patio and the highest space of the ground floor that occupies the dining room. In this second strip, and both in the kitchen and in the master bedroom, there is a direct visual connection with the main space of the house. This connection is more intense in the main room because through it you have a vision of the curves of one of the cabins bathed by the overhead light and that emphasizes the sinuosity of its volume.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 4

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 5

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 6

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 7

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 8

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche 9

Foothills Residence by Tumu Studio

The Foothills Residence is filled with warm, comfortable materials and personal touches. Every surface, art piece, and furnishing was carefully considered.

The Penthouse of the OPUS ONE

T.K. Chu Design was involved in the design of a penthouse located on the 34th floor. With an area of 430 square meters, the penthouse represents the highest living standard for the complex

Arco Furniture Collection by Masquespacio Inspired by the 70s

The design of the Arco furniture collection starts clearly from its inspiration by the Seventies. Composed by a couch, chairs, tables and high stools this new collection designed by Masquespacio is builded up, as its name in Spanish indicates, from different rounded arcs that create a funny play of forms.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Our design team, upon initial visits to the site, aimed to construct a pavilion style house that both made whole the scarred terrain and benefited from the unusually flat land. These conditions encouraged our designers to push the house deeper into the hillside ....

RCR House by Carney Logan Burke Architects

The RCR House is located in Montana, USA, and was designed by Carney Logan Burke Architects in 2016. The art collector clients for RCR house relocated to this rural setting where they desired a house that capitalized on the characteristics of the extraordinary site and created an appropriate setting for the display and enjoyment of their collection.

Related Articles