Residential ArchitectureHousesHilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin

Architects: Miró Rivera Architects
Project: Hilltop Residence
Location: Austin, Texas, United States
Area: 8070.0 ft2
Photography: Rachel Kay / Applebox Imaging

When the new owner of this 1980s house called for a complete renovation, the architects saw the opportunity to transform its dark, dated interiors while taking better advantage of the home’s spectacular location atop a promontory offering a 180-degree view of Lake Austin and the rolling hills beyond.

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 1

The existing driveway and garage, which had occupied a large area of prime real estate at the center of the property, were reconfigured in order to provide for a generous, landscaped courtyard accessed by a series of stepped terraces faced with Pennsylvania bluestone. Exterior stucco walls were replaced with warm ipe planks, while a small trellis and copper-faced, offset-pivot door greet visitors.

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 2

Inside, what was once a fragmented collection of spaces was reorganized according to a clear hierarchy. A central great room acts as a hinge point between the east wing housing the dining room, kitchen, breakfast area, wine cellar, and children’s rooms; and the west wing containing the master suite, home office, and exercise room. Zebrawood cabinets, Brazilian cherry floors, and a distinctive fireplace clad in stainless steel mesh accent the interior’s subdued material palette.

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 3

Meanwhile, a sweeping aluminum trellis unifies an existing terrace along the home’s rear perimeter, providing shade and capturing breezes. An expanded ipe deck steps down to a zero-edge pool serviced by a small outdoor bar, all set against the seemingly limitless backdrop of the hill country beyond.

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 4

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 5

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 6

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 7

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 8

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 9

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 10

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 11

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 12

Hilltop Residence Offers a 180-degree View of Lake Austin 13

Subscribe to our newsletter

Wine Bar Reisten by ORA Studio

The Wine Bar Reisten space needed brightening and connecting to the exterior. We cut extensive openings located opposite one another. The viewer can thus see the house from the entrance.

Beautiful Home in Chile With Panoramic View Over the City

This beautiful home is located in a residential area at the foothills of Los Andes mountain range. The plot, located on the east face of a small island hill, face the Andes mountains just a few kilometers away, creating a frontal relationship and a perception of vastness, very scarce at city level.

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

YH2 Designed a Charming Family Cottage on the Shores of a Lake

The house stands on the site of an old family cottage, just steps away from the shores of Lac Plaisant in the Mauricie region. Thanks to its simplicity, restraint and refinement, the project embodies the architect’s attempt to capture the essence of cottage life – a wooden home designed for vacations and enabling true communion with nature.

Sao Paulo Loft Renovation by Treszerosete Studio

The 80m2 Sao Paulo loft should fit perfectly with the way of life of the client who is young and single. Another issue to be addressed was the fact that the property was rented. Considering these facts, we decided to design most of the furniture in the apartment, so that they could be reused in different ways elsewhere.

Recommended Stories