facebook

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects

Architects: Studio AR&D Architects
Project: Desert Palisades Guard House
Location: California, United States
Size: 915 sf
Photography: Courtesy of Studio AR&D Architects

The guard house was originally conceptualized as a gateway to this long awaited residential development, located on the elevated hillside overlooking Palm Springs. Upon initial visits to this captivating site, and witnessing the expansive views and natural setting, It was evident that this building should reflect the caliber of the homes intended to be built here, while complimenting the raw and rugged terrain. The materials chosen were selected for their durability, timelessness, and their compliment to the desert environment. The aesthetic was designed to reflect both the nature and thrusting of the hillside slope.

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 1

We really wanted this boulder to appear that it was very close to the roof but not quite connecting to it physically. Instead we preferred the tension created between the two structures, natural and man-made, and wanted them to speak to the other while still remaining elusive of one another. The exact distance between the two wasn’t as important as the energy between the two.

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 2

The exaggerated length of the cantilever that gently shades the large boulder was important for reinforcing the tension created between the natural and man-made. The conversation that the 2 elements have with one another could only have been achieved so poetically by taking the largest boulder on site and marrying it to a structure that stretches the limits of engineering to its maximum potential. Our vision that we intend to create throughout this project would be to create this same conversation, connection, and tension between the built and natural environments.

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects

Materials used: In order to push the limits of the engineering for this gatehouse, steel and concrete were chosen for their strength and ability to resist an extreme amount of tension and compression. The treatment of these materials, and in an effort to compliment the natural surroundings found throughout the Desert Palisades project, dictated that we present these materials in their truest form. It was paramount that the materials of the outer shell and structure be left to patina naturally, unadorned with any added finish. The interior materials, in contrast, were intended to communicate a dichotomy between the built and natural elements. These read as a much more polished and refined aesthetic, while still providing a warmth and strong connection to the surrounding landscape.

 

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 5

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 6

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 7

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 8

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 9

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dickerman Weekend Retreat Features Open Form and Clean Aesthetic

Primary features of this Dickerman weekend retreat house are its simple, open form and clean aesthetic. It emphasizes natural materials including a stone fireplace, Douglas Fir interior finishes, and indoor / outdoor rooms with a visual connection to the natural setting.

Flick House, Cinere, Indonesia / Delution Design Revolution

Starting from the memory of the past client in the birthplace of the owner in Central Java. Clients want us to design a house that seems humble and warm. Clients and Architects also agreed to use brick as the main material of the Flick House, because it was felt to have a humble and warm philosophy.

Da Ya Li Roast Duck Restaurant / IN.X – Interior Architect Wu Wei

The Da Ya Li Roast Duck Restaurant, which integrates Chinese royal imperial food and Beijing marketplace dishes, has deeply absorbed the essence of Chinese food culture. With more than two decades of experience in the catering market ...

Špejle Restaurant in Prague / Collaborative Collective

Merging the Czech “chlebíček” and the traditional Basque pintxos, a new and proud food-spot was created by Collaborative Collective (COLL COLL) on the emerging...

Pacific Pavilion by Studio John Irving Architects

The Pacific pavilion opens out in two directions, to the east (ocean) and to the west (farm). The views in both directions seem to go forever, the rolling hills give the ocean views a run for their money. The remote location meant the project needed to be manage extremely well and it also needed to fit within a challenging timespan.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

A family with two young boys, wanted a vacation house built on undeveloped land near Acadia National Park. The property is in a remote forest at the end of a peninsula, with eastern views to the mountains and western views across Somes Sound.