Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Project: Holiday Family-Home / Casa do Lago
Architects: Solo Arquitetos
Architect in charge: Arthur Brizola
Project Team: Franco Luiz Faust, Gabriel Zem Schneider, João Gabriel Küster Cordeiro, Lucas Aguillera e Shinyashiki, Thiago Augustus
Location: Alvorada do Sul, Paraná, Brazil
Area 250.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Eduardo Macarios

This holiday family-home, located in Alvorada do Sul, in a site right next to the Paranapanema River was an amazing opportunity to explore the relation between built and natural environment. The design seeks to adapt to the geography, the lengthy shape of the site and to appreciate the beautiful view over the wetlands of the river, quite wooded in the section.

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Being so, the design takes party of the topography to assume a role of a belvedere for this holiday family-home. The volume is then divided in two rectangular blocks – private and social. The volumes are slightly miss-aligned, to create movement and independence. The first, is closer to the entrance of the site, providing quick access and privacy for three bedrooms. The highlight is the main suite, which overview the property and the river, framed by the opening in front of the bed – a deserved private belvedere for the owners.

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

The later, goes deeper on the site, reaching the pool and the generous back garden, connecting inside and outside through an elevated wooden deck. This block works as a pavilion, hosting living, dinning and kitchen. The open plan, allows not only a dynamic use of these spaces, but also an unblocked view to the river from anywhere inside.

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Finally, the main aspect of this house is its materiality. The private volume was finished using stones extracted from the site before construction, adding a beautiful layer of the red colours from the region to the project. Moreover, the social volume has a particular history: it was built using bricks from an old factory owned by the family, which were disassembled carefully to build their new holiday house. This process is known as upcycling, which consists in the reuse of a discarded material without the necessity of any transformation.

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

Lake House / Solo Arquitetos

Lake House / Solo Arquitetos

Lake House / Solo Arquitetos

Lake House / Solo Arquitetos

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Rooftop Apartment 6

Roof Apartment in Istanbul / Escapefromsofa

Designed by Escapefromsofa, a design studio established in Istanbul in 2009, this roof apartment is located at Cihangir one of Istanbul’s most lively neighbourhood. The...
VDB Residence - Govaert and Vanhoutte Architects 15

VDB Residence / Govaert and Vanhoutte Architects

VDB Residence is a stunning residential project recently completed by Belgian studio Govaert & Vanhoutte Architects. The river Leie, that runs through the historic city...
Off-the-Grid Porch House in West Texas 13

Off-the-Grid Porch House in West Texas: The Prow

Situated against a secluded bluff in the Davis Mountains of far west Texas, The Prow is the first off-the-grid Porch House. The house is a simple design protected by a single long-gable roof. A vaulted space contains the kitchen, dining and living areas, while a dog run separates the other module housing two bedrooms and a bath.
Colorado Vacation Home 4

Colorado Vacation Home / Morgante Wilson Architects

This Colorado vacation home – custom tailored to the exacting specifications of a high-powered New York family of avid skiers – delivers outstanding form...
INSTEA Bubble Tea Store - A Design Exploration in User Engagement

INSTEA Bubble Tea Store – A Design Exploration in User Engagement

Facing onto busy Swanston Street in the centre of Melbourne’s CBD, INSTEA has an inward-focused plan and subdued elegance that creates an allure from the street.

More Articles Like This