Holm Place: Modern Home with Open Plan Living Spaces

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces

Architects: OB Architecture
Project: Holm Place
Location: South Warnborough, Hampshire, United Kingdom
Photography: Martin Gardner

Holm Place is a new dwelling in the rural village of South Warnborough, Hampshire, UK. The 0.12 hectare site is located in the upper garden of Manor Court, a 17th century Grade II listed building which itself is situated in the South Warnborough Conservation Area.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 1

The brief was to create an exemplary modern home to accommodate four bedrooms with open plan living spaces for entertaining family and friends. The design aims to have a direct relationship to the garden, maximising light and blurring the threshold between inside and outside space.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 2

The L-shaped plan is pushed to the edges of the site to preserve the green setting around the listed building. The two-storey accommodation is positioned adjacent to the building line of Manor Court to create a direct relationship.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 14

The elevational treatment and building materials take their cues from Manor Court, utilising a simple pallet of brick, timber, off white render, glass and zinc. The Holm Place is arranged on a 3m structural grid, which is expressed both internally and externally to give clarity and order to the composition.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 3

For the external walls facing north, a solid enclosure was defined using brick replacing the existing boundary wall and a zinc cladding system above. The zinc references the agricultural buildings to be found in the local area and the lead on Manor Court.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 4

Timber cladding was employed for the internal courtyard elevations with the vertical proportions matching the panels on Manor Court. The iroko was chosen for its durability and colour that will weather down to match the colour tone of the existing building.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 5

The ground floor accommodation has two distinct zones, the north wing containing an open plan glazed kitchen, dining, living space and the west wing containing the bedroom accommodation. Forming a connection between these two areas is the entrance hall, gallery and double height staircase. The circulation is defined by a minimal column structure that forms a cloister facing the walled garden.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 6

The master bedroom suite at first floor is orientated south and designed with an intimate terrace that takes in the wide views of the countryside.

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 7

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 19

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 8

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 9

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 10

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 11

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 12

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 16

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 17

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 13

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 15

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 18

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 20

Holm Place Modern Home with Open Plan Living Spaces 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Chiado Apartment in Lisbon by Rar Studio

The Chiado apartment is located in one of the blocks making up Terraços de Bragança: the set of buildings designed by Álvaro Siza Vieira in Lisbon’s Chiado district

Fifty Shades of Gray Apartment in Tel Aviv by Maya Sheinberger

Maya Sheinberger Interior Design Studio recently completed this 120 square meter apartment in the heart of the northern neighborhood of Tel Aviv. The apartment was designed and customized to the requirements of the clients before the beginning of construction.

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.