Residential ArchitecturePenthousesFifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre / SheltonMindel

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre / SheltonMindel

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel

Architects: SheltonMindel
Project: Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre
Location: New York City, United States
Photography: Michael Moran
Text by SheltonMindel

Problem: In a dark closed plan with a centrally located elevator and stair core in a 4500 square foot prewar apartment overlooking the New York City Reservoir, open up the spaces to have a connection to the views and light.

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 1

Solution: A white entry cube masks the central location of the existing elevator and stair core. A series of concentric layers of white lacquered millwork, floor to ceiling glass, and walnut cabinetry culminate in the spectacular views of New York’s Central Park, Reservoir and the Guggenheim Museum. Spaces have no beginning and no end as they appear to continue around the buildings core through layers of transparencies. A rich palette of materials transcends reductive minimalism to provide a juxtaposition of rich and refined materials defined by the presence of light.

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 2

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 3

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 4

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 5

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 6

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 7

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 8

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 9

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 10

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 11

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 12

Fifth Avenue Penthouse Pied-a-Terre by SheltonMindel 13

Subscribe to our newsletter

Mill Valley House / Yamamar Design

Located in Marin County, Mill Valley House house was designed San Francisco-based Yamamar Design. From the architect: Two opposing roofs define public and private zones in this...

House of Silence by Fran Silvestre Arquitectos

The project consists of making a musician’s studio coexist with his home. Located in a residential area near Valencia, where neighboring houses are very close to each other.

Lagenhet Apartment by AllartsDesign Studio

Located in the city of Pern, Lagenhet apartment was designed by Russian studio AllartsDesign. Description by AllartsDesign: The owner of this apartment is a prosperous...

Complete Redesign of a Dilapidated 1950s Split-Level Home in Dallas

Located on a heavily-wooded property minutes from downtown Dallas, this project was a complete redesign of a dilapidated 1950s split-level home. The complete transformation of this 3,500 s.f. residence echoes its mid-century roots by maintaining the low, sweeping proportions and open expanses that engage the landscape and allow the natural spaces to define the architecture.

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects

The bearing structure of the Santorini summer house has been made by reinforced concrete. Local black stone, bricks and thermal insulation have been used for the walls, as also colored earthy plaster for the coatings and the exterior floors.

Recommended Stories