Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

Project: Phelps Residence
Architects: Assembledge+
Design Team: David Thompson (Principal-in-Charge), Mitchell Streichhirsch
Location: Huntington Beach , United States
Project size 3000 ft2
Photo Credits: Paul Vu
Text by Assembledge+

Located steps from the waterways of Huntington Harbor, California, Phelps Residence is a remodel of a regional mid-century house, developed in the 1960s along with the rest of the Harbor neighborhood.

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

The goal of the renovation was to honor the mid-century bones of the existing structure featuring full-height windows and open beam ceilings, while infusing new life and detail via a ground-up renovation.

pool, Huntington Beach / Assembledge+

The volume of the house is a two-story stucco façade structure with vertical cedar and black metal accents. The wall-to-wall, full height sliding doors create an indoor-outdoor experience by extending the front yard fire pit and seating area through the living room to the backyard swimming pool and cabana beyond. The climate of the Harbor provides an ideal environment to open the space up to the yards year-round, thereby expanding the footprint of the house and allowing for an uninterrupted flow between rooms and indoor and outdoor areas.

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

The entry foyer features a steel and terrazzo sculptural stair in a recessed bed of river rock. The lower level’s large-scale terrazzo tiles seamlessly join the living room, dining room and kitchen. A custom banquette for the dining area nestles into a corner adjacent to a full-height three-piece window that floods the kitchen and dining room with southern sunlight all day. The custom kitchen’s airy feel owes to the use materials comprised of light woods and stone as well as a large window to the rear yard at the sink. The upper level is reserved for the private bedrooms and a more intimate family room. Hardwood floors flow throughout while large-scale windows seek to capture the unique views offered from each room.

plan 1

Stack bond CMU garden walls in the front yard define the entry sequence, honoring the mid-century history of the Phelps residence.

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

living room, Huntington Beach / Assembledge+

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

staircase, Huntington Beach / Assembledge+

plan 2

bedroom, Huntington Beach / Assembledge+

bathroom, Huntington Beach / Assembledge+

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos

The Redondo house is the last of a row of four buildings built at the beginning of the 20th century in the center of Coimbra. Its cylindrical shape responds to the oblique cross between two streets, and gives the building a certain singularity and its name.
Tunquen Wooden Retreat

Tunquen Wooden Retreat by DX Arquitectos / Chile

Cabaña Tunquen is a wooden retreat designed by the Chilean studio DX Arquitectos A weekend house located at a short distance from both Santiago and the...
Green House in Porto URBAstudios 11

Green House in Porto / URBAstudios

The Green House is 36 sqm apartment in Porto designed by URBAstudios, a studio founded by Portuguese architect Nuno Alves de Carvalho. The project is...

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden.
Brass House by Anthrosite Architects

Brass House by Anthrosite Architects

At Brass House, the design revolves around the Garden Room, the value of custom detailed, timber windows and doors, brickwork and in-situ concrete elements soften through native landscaping.

More Articles Like This