Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension

Architects: OB Architecture
Project: Mill House
Location: Shalford, Guildford, United Kingdom
Year 2017
Photography: Martin Gardner

The Mill House is a Grade II listed property located in Shalford village Conservation Area. The house is set within a generous 6-acre plot with stunning views adjacent to ‘Shalford Mill’, an 18th Century watermill with Grade II * listing.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 1

The Client’s brief was to extend and remodel the house at ground floor to provide a light filled kitchen dining area that would open out to maximize the potential of the beautiful garden.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 2

The design concept is based on a sketch of the house circa 1836 that shows a cluster of pitched roof forms which have been removed over time. The footprint of the extension is located on the original foundations of these previous structures and reinstates the historic courtyard.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 3

The roof is constructed from an oak glulam frame and clad in a bronze standing seam that has a beautiful weathered texture that compliments the earthy hues of the red brick and stone on the main façade. The roof design features two triangular rooflights which bring light deep into the plan.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 4

The dining and living spaces are defined by the structural layout and vaulted roofs of the two bays formed by the six oak columns. The kitchen is located at the rear under the original roof structure which has also been vaulted and in so doing reveals the existing chimney breast which was repaired and restored.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 5

The living space is orientated to a large brick chimney and stone hearth, designed as a modern interpretation of the chimney to the main house. The living and dining spaces are fronted by full height bi-folding doors in a dark bronze finish that match the proportions of the leaded windows on the main façade. At the four corners of the extension frameless glass-to-glass corners are employed to create a seamless transition from inside to outside.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 6

On the external elevation of the new chimney the house motif that can be seen on the main staircase and Dutch gable façade is reappropriated as a large scale CNC stone cut pattern and exemplifies our contextual approach to the design of this project.

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 7

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 8

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 9

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 10

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 11

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 12

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 13

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 14

Mill House: An 18th Century Watermill House Gets a Contemporary Extension 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London

The client's brief was to demolish an existing single-storey storage garage and construct a new two bedroom courtyard home in an awkward space between rear terraced gardens and a row of 16 garages in West London.

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

concrete always seeks challenges in improving the concept. For citizenM Amstel, a slightly different room design was created to fit within the monumental building guidelines.

One-Story Prefabricated House Designed in Madrid and Assembled in Brookline

This open-plan double-height living area includes the main domestic activities and enables the transformation of the residual building into a two-story residential unit, technologically and spatially adapted to its time and the life of its users.

A Queen Anne Style Residence by Luigi Rosselli Architects: Twin Peaks House

Twin Peaks House is a recently completed project by Luigi Rosselli Architects in Darling Point, a suburb of Sydney. Description by Luigi Rosselli Architects: A...