Residential ArchitectureHousesHUUS House by in situ studio

HUUS House by in situ studio

HUUS House by in situ studio

Project: HUUS House
Architecture: in situ studio
Structural Engineer: Lysaght & Associates
General Contractor: Arrowhead
Landscape Design: Bland Landscaping
Location: Raleigh, North Carolina, United States
Area: 4233 m²
Year: 2020
Photographs: Keith Isaacs
Text by in situ studio

HUUS House was designed for a Swiss couple, one an eccentric electrical engineer and the other a German teacher, who has lived in Raleigh for thirty years. Their children are older and live far away. The program includes a ground-level guest suite to accommodate long stays they and other distant families make on a regular basis. The house is located between much smaller houses. To mitigate this mismatch, the supporting program, including the garage, is buried. The ground level is an attenuated “T” shape to further reduce the perceived scale. The upper-level volume recedes from the street.

HUUS House by in situ studio

HUUS House by in situ studio

The clients wanted both privacy from the street and a generous connection to the landscape. The front of the house is articulated, but mainly solid. The back of the house is entirely open to a reflecting pool and garden. The main level guest suite can be accessed directly from the front entry, and a large sliding panel can separate the guest suite from the rest of the house.

living room, in situ studio

plan section

Spaces upstairs are limited to the primary bedroom suite and an office. Our clients use the large sliding door on the main level to connect with the landscape, and a large roof deck and garden occupy the roof of the living room, accessed via the upstairs hall.

living room, in situ studio

The basement, which contains a three-car garage, a large workshop, storage, mechanical rooms, and a wine and fitness space, is bound by concrete walls. The main level is brick and glass, with brick wrapping into interior spaces in several locations. The upper level is clad in charred Atlantic White Cedar and shelters the open main level public spaces.

HUUS House by in situ studio

kitchen, in situ studio

The structure is mainly wood, with steel used where necessary to create larger spans and openings. Windows are from Germany, triple-paned, and have an R-value of seven. The landscape is populated with native grasses and other plants, and the reflecting pool is natural, supporting fish, frogs, and water plants.

HUUS House by in situ studio

HUUS House by in situ studio

shower, in situ studio

roof terrace, in situ studio

HUUS House by in situ studio

Subscribe to our newsletter

Cliff Dwelling is a Residential Renovation with a Cliff-Side View Over Lake Austin

Cliff Dwelling is a renovation project recently completed by Specht Architects. From the architects: Suspended on a narrow limestone ridge halfway down a cliff overlooking...

Loft in Trakai, Lithuania / Rimartus Design Studio

Architects: Rimartus Design Studio Location: Trakai, Lithuania Area: 102.0 m2 Project Year 2017 Photography: Andrius Stepankevičius Loft in Trakai is a residential project completed in 2017 by Lithuanian design studio Rimartus. From...

White Duplex by Yuri Borges Design

In addition to being beautiful for our taste, the White Duplex needs to be very functional to receive our intense daily movement, divided between time for work, leisure and taking care of the house itself.

Woodstock Renovation by Ment Architecture

This Woodstock renovation involved stripping the entire house down to the studs, inserting new insulation, lighting, plumbing fixtures, and finishes throughout.

White Screens Apartment in Tel Aviv by Axelrod Architects

The White Screens Apartment, built on 3200 sq. ft. (300 sqm), was designed for a private client. The Axelrod Design team were invited to combine two 23rd floor apartments into one.

Recommended Stories