Bayhouse by Studio Joy Rick

Bayhouse by Studio Joy Rick

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

Project: Bayhouse
Architects: Studio Rick Joy
Builder: Dowbuilt
Team: Rick Joy, Matt Luck, Natalia Zieman Hayes, Claudia Kappl Joy,
Bach Tran, Oscar Lopez
Location: New England, United States
Photo Credits: Jeff Goldberg / ESTO
Text by Dowbuilt

Introducing another Studio Joy Rick masterpiece in our portfolio: Bayhouse. This 7,000-square-foot, single-story heirloom quality house is situated on a 2-1/2 acre site on southern Long Island. It’s such a beautiful house and we are very proud of the art and science of putting this together.

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

The project boasts an asymmetrical hip roof with a slate pattern comprised of 16 different-shaped slate tiles and follows a computer-generated mathmatical design to make it seem random. The pattern was determined by a 60-square-foot-mockup assembled on site to identify the necessary quantities of each individual size. The two pyramid-shaped roof lanterns are lined in reflective copper and glass and were fabricated offsite and craned into place. Precisely hewn stairs decend out of one window and each window sill is cut to dip slightly.

drawing

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

The exterior walls are 3-3/4″ tall by 5″ deep, solid white granite with windows of mixed proportions and depth to elicit the feeling they were carved out of stone. To achieve the specific coursing pattern at each window and door opening, every granite piece was cut to the exact size specified in the shop drawings.

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

floor plan

All of the interior Douglas Fir wood flooring, wall, and ceiling paneling was custom milled onsite to achieve the desired alignment between floor, wall, and ceiling. The large fireplace and 25-foot tower were made of the same white granite of the exterior and was cut to align with the wood interior detail.

living room, Studio Joy Rick

Sunlight filters in through copper-lined belvederes by day, lending a soft and warm atmosphere to the cozy interiors.
We hope you enjoy it as much as we enjoyed building it.

kitchen, Studio Joy Rick

dining room, kitchen, Studio Joy Rick

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

residential architecture, Studio Joy Rick

interiors, Studio Joy Rick

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

Studio Joy Rick by Studio Joy Rick

Old Suburban House Transformed Into Contemporary Home

The object of a reconstruction is a country/old suburban house near Kyiv (Ukraine). It was totally neglected by former owners. Original building had a lot of small rooms and an attic. In our redesign we removed the walls including a part of a bearing wall, which was replaced with a wooden beam.

Swing Time: Interactiv Playscape in Boston

Swing Time is an interactive playscape formed of 20 illuminated ring-shaped swings. Howeler + Yoon Architecture proposes to the residents of Boston this new...

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

The completely renovated loft space is contained in New York’s iconic Sugar Warehouse building in Tribeca overlooking the Hudson River. The Warehouse was erected in 1853 by the Grocers Steam Sugar Refining Company and was at the time the City’s second tallest structure after the Brooklyn Bridge.

Two Halves House by Moloney Architects

The Two Halves House on Silverwattle Drive is divided in to two pavilions of exactly the same size. The upper level pavilion houses the sleeping areas, whilst the lower level is the kitchen, meals, living spaces and garage.

FAVN Sofa by Jaime Hayon and Fritz Hansen

In Danish language, FAVN means embrace. This sofa is the result of the creative collaboration between Jaime Hayon and Fritz Hansen. “I wanted the sofa to be based on a shell. A shell being hard on the outside, soft and welcoming on the inside.

Related Articles