Office DesignIFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (4)

Project: Converted an Old Chocolate Factory in Offices
Architects: IFUB*
Location: Berlin, Germany
Area: 221 m²
Photographs Julia Klug

Munich architecture studio IFUB recently converted an old chocolate factory into offices for the company Sauspiel GmbH. Built around 1870 “Chocolate Factory” is one of the oldest commercial buildings in this part of Berlin. The old factory building is located in the backyard of a compact city blocks in Berlin’s Neukölln district. The office is located on the mezzanine floor. All vertical, space-defining surfaces were kept in white, which makes for the spatial clarity. As a consequence, all the pieces of furniture were chosen in gray and black. 

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (7)

2007 four friends from Bavaria (southern german state), sat together in germanys capital city Berlin. They decided to do something against their notorious shortage of fellow players in “Schafkopf“, a card game only popular in Bavaria. The simple solution was the website www.sauspiel.de that soon became extremely popular. Seven years later the team had already grown to 14 people, meaning that the old office was not big enough any more. For their new home, the Sauspiel GmbH made a find in the district of Neukölln, very close to the better known Kreuzberg, a lively area commonly referred to as „Kreuzkölln“. On sale there was the raised ground floor of the old chocolate factory, that was soon to become the new Sauspiel headquarters.

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (5)

The task was not an easy one. An open office and a flat hierarchy were to be combined with the need for a lot of storage space and a separate little flat to host guests. Sanitation facilities and a little kitchen were also missing. An especially interesting problem to solve was the power and data supply of the new workplaces in a building, without destroying the wonderful original material for such profane reasons.

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (3)

All considerations were driven by the wish to show and preserve the existing in it’s original form. The removal of later additions and un-orderly structures was therefore the starting point for the spacial concept where the whole unit is reorganised only by adding two room-high installations.

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (10)

The design of the new shows a strong connection to the existing and plays between the poles of old and new. Seen from outside the new installations integrate and subordinate to the old. Taking a closer look though, one discovers that the new, especially it ́s insides, offers some great surprises.

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (9)

In the main office on the lower level, the installation is a wall-like built-in furniture that separates the working area from the anteroom. It holds not only storage and an open kitchenette, but hides also toilets and a secret second entrance in it’s insides.

On the upper level (above the gateway through the building to the inner courtyard) the second installation shows itself more openly as a new element. The little „construction trailer“ contains another kitchen on the outside and a showerbath on the inside. This way the upper area can not only be used as a meeting and a lounge room but also as a little flat. With a separate entrance from the staircase, guests can be hosted here completely autonomous from the operating office.

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (8)

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (14)

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (13)

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (12)

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices (11)

Thank you for reading this article!

Knowlton Residence / Thomas Balaban Architect

Located in Quebec’s Eastern Townships, Knowlton Residence contrasts simple forms with vernacular materials to update an aging country farmhouse. In response to the client’s desire to enlarge and covert the existing country house into their primary residence ...

Candid House by Linebox Studio – a Retreat in the Heart of the City

Linebox Studio have designed Candid House, a contemporary family house located in Ottawa, Canada. Candid house was recognized in 2015 by the Greater Ottawa Home...

Ivanhoe House / Technē Architecture and Interior Design

Ivanhoe House is a single-family home designed by Melbourne-based Technē Architecture and Interior Design. The brief was to create a contemporary new build family home....

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

This beautiful, south facing, ten-acre site on Useless Bay sits at the southern end of Whidbey Island. The clients wanted a home to accommodate large groups of friends and family

Open Form Companionship by Hao Design

The designer seeks to make a blank canvas from the spacious multi-layer space, and add a little bit of colorful pigment that is easy to mix to match to every room so that the little master ...

Related Articles