facebook

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete

werk van Architectenbureau Paul de Ruiter; http://www.paulderuit

Villa K, located in Thüringen, is the first German project for Paul de Ruiter Architects. The realization of a sustainable villa, discrete and integrated in the natural environment, was the wish of the client. The result is a straightforward, but innovative residence built from only glass, steel and concrete.

Living space
The sustainable house is oriented towards the south, this is where the living- and bedrooms are situated. A glass façade, stretching from roof to floor, demarcates the living areas. The glass façade, without disruptions such as windows or outdoor sun blinds, reflects nothing but the air and offers amazing views over the valley. Around the living area a U-shaped terrace is situated.

werk van Architectenbureau Paul de Ruiter; http://www.paulderuit

The middle of the terrace is crossed by a partly indoor patio and a pool that seems to float above the hill. Through the addition of a lifting platform across the pool, the terrace visually appears to continue. This platform can be pulled up when deciding to go for a swim. Around the terrace a garden is arranged with vegetable crops and fruit trees, through which the owner is able to harvest his own yield on this special location up in the mountains.

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (16)

Unity with the mountain scenery
The entrance, technical areas, pantry, hunting room and garage with room for six cars are located on the north side, moved into the slope of the mountain. The complete roof structure of the villa is covered with moss and sedum. This reduces the cooling load and seen from a higher situated area, this green roof makes the villa to blend into the natural environment due. Above the garage and the entrance solar cells are placed, directed to the south to provide the villa with energy.

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (14)

Energy efficient
A climatologically interesting and sustainable situation is created  through the orientation towards the south and by placing a large part of the house into the mountain slope. The south side receives large amounts of sunlight and warmth, while the ‘subterranean’ part  of the house contains cold air. A heat exchanger implemented in the villa collects this warm and cold air and transports it to the heat pump. The heat pump stores cold air to cool in the summer and saves warm air to heat the house during winter times. This system is connected to a cooling ceiling and underfloor heating, which guarantees a comfortable living climate every day of the year. A delicate and completely computerized computer system steers these stainable heating and cooling systems.

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (6)

werk van Architectenbureau Paul de Ruiter; http://www.paulderuit

werk van Architectenbureau Paul de Ruiter; http://www.paulderuit

werk van Architectenbureau Paul de Ruiter; http://www.paulderuit

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (8)

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (10)

werk van Architectenbureau Paul de Ruiter; http://www.paulderuit

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (11)

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (2)

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (18)

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (12)

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (19)

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete (13)

Location: Thuringia, Germany
Gross floor area: 248 m²
Volume: 867 m³
Programme: Energy efficient villa, with garage moved into the mountain scenery
Start design: July 2010
Completion: July 2014
Project architect: Paul de Ruiter
Project team: Willem Jan Landman
Advice construction: Van Rossum
Photographs: Pieters Kers & Patrick Voigt

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Kevin House in Haaltert, Belgium / Atelier Vens Vanbelle

The plot is situated at the end of a dead end street. Next to the plot the landscape begins to slope and you can enjoy a beautiful view. At the side and the back of the plot there is a footpath that is used sporadically by hikers. On the plot there is sun all day long. The Kevin house is built with split levels, which creates intriguing relationships between the various spaces.

Pleasant Lake Camp, Western Maine / Whitten Architects

The Lakes and Mountains region in Western Maine is made up of majestic mountain ranges, hundreds of pristine glacial lakes, and historic towns. An hour north of Portland, and home to Maine’s ski resorts, the region is a year-round destination.

Cordilleras House: Modern Farmhouse in Sonoma, California

Redesign of a classic eastside Sonoma property into a Modern Farmhouse with dramatic style, high quality finishes, and an indoor/outdoor flow ideal for Wine...

Old Apartment in Greece Transformed into an Industrial Space with a Unique Style

The xt casa project is the result of the redesign of an old apartment in Ioannina. The proposal transforms the apartment into an industrial space with a unique style. The structural elements of the building have been used as the main spacial and aesthetic tool in order to define the space.

Those Architects Have Transformed a Small Semi Detached Sydney House into a Light-Filled Home

Those Architects have transformed a small, inter-war semi detached Sydney house into a light-filled home for a young family. The new addition to Maroubra House...

Stunning Light-Filled Home Renovation Project in Brooklyn by BFDO Architects

The layout was configured as an open, airy twenty by fifty foot by ten foot tall primary living space on the parlor floor lined on one side by a full-length bookshelf, art wall, and cat circulation and lounge space. This is a stunning light-filled home renovation project in Brooklyn.