Residential ArchitectureHousesHouse R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

House R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

House R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

Project: House R
Architecture: Dietrich | Untertrifaller Architekten
Project management: Felix Kruck
Location: D-72459 Albstadt, Margrethausen, Germany
Construction: 2019-2020
Area: 190 m²
Photo Credits: © David Matthiessen

The idyllic town of Margrethausen, a district of Albstadt, is embedded in the gently rolling hills of the Swabian Alb. The sloping property on the edge of the village next to the mighty monastery offers an unobstructed view southwards over meadows and forests. This special location prompted us to glaze the entire south side of the saddle roof house right up to the gable. An essential goal of the design and the express wish of the client was to use future-oriented, sustainable materials and to integrate the building harmoniously into its surroundings.

House R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

Except for the parts in contact with the ground, the House R was built as a timber structure. The slope floor is made of exposed concrete. A recess on the north side marks the roofed entrance to the house and the garage. One single flight of stairs, lit by a large living room window, leads from the spacious, bright entrance area to the upper floor. The private rooms face north-east on the valley side, while the living area with its glass front opens up to the south-west. A gallery suspended from the roof provides space for a study and partially creates a gable-high living area. Since a small bathroom has already been installed in the gallery, a guest appartment or children’s room can be divided off later by inserting a partition wall.

stairs, Dietrich Untertrifaller Architekten

The open space allows daylight to reach the entrance hall on the ground floor and visually connects the differently used levels of the house. The vertical room-to-room circulation made corridors unnecessary and thus maximised the living space. The result is a very personal, unique living profile and a generous, flowing ambience.

House R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

Exposed concrete, wood and glass characterise the entire design of the House R, both inside and out. Walls and ceilings are largely made of silver fir, the floors of ash. The kitchen unit of black Nanotech panels contrasts effectively with the light wood. The gable-high glazing facing the garden visually extends the inside to the outside.

dining area, kitchen, Dietrich Untertrifaller Architekten

Covered terraces frame the entire living area on both sides. In the middle of the south side, a free-standing exposed concrete table extends the deck, and to the west, a simple metal staircase leads into the garden. The wide overhanging gable roof shades and protects this outdoor living space and the small balcony in front of the gallery. Vertical wooden slats on the south side and in front of the large bathroom window in the east provide privacy and shading while preserving the transparency of the façade design.

Partner:
Site management: Felix Kruck / structure wood: Merz Kley Partner, Dornbirn / timber construction & interior fittings: Kaufmann Zimmerei, Reuthe / heating sanitary: Glombitza Mutschler, Albstadt / electrics: Elektro Hagg, Albstadt / cabinet maker: Marc Nolle, Albstadt

upper level, living area, Dietrich Untertrifaller Architekten

bathroom, Dietrich Untertrifaller Architekten

House R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

House R, Albstadt, Germany / Dietrich Untertrifaller Architekten

Subscribe to our newsletter

Ware Koa House by Strachan Group Architects

Ware Koa House is a former holiday home recently renovated by Strachan Group Architects, a multiple award-winning Auckland practice. Opahi Bay has been the McGreal family holiday destination since the early 1950’s

Calloway Ridge House, Tennessee / Sanders Pace Architecture

The transformation of a 1950’s suburban ranch house began with a search for a property without covenants or restrictions common to many of the residential neighborhoods that were located within clients targeted area.

Apartment in Yerevan, Armenia / Futuris Architects

This apartment in Yerevan represents the modern and minimal practicality as well as functionality. Located close to the heart of Yerevan, Armenia, the clients specifically asked for a Scandinavian design and opted for a more simple yet sophisticated interior.

Haus am Wald Residence in Stuttgart / Alexander Brenner Architects

The Haus am Wald is located at the end of a cul-de-sac road with an existing development predominantly from the 1960s, on the northern edge of Stuttgart-Schoenberg and directly adjoining to the forest.

Roma Apartment in Lisbon by VSS Arquitectura

The carpentry from a building from the 60s with a reinforced concrete structure combined with poor architectural quality cladding and closed balconies, demanded a new life for this apartment near Avenida de Roma, in Lisbon, Portugal.

Recommended Stories