Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Project: Inside Out Residence
Interior Design: ADHWA architecture . interiors
Location: Ahmedabad, Gujarat, India
Area: 5000 square feet
Year 2019
Photographer: PHX India

“ Inside Out Residence ”was an interior designing project for a residence. The client emphasized on having a design that is minimalistic and one that is not too flashy or gaudy, but at the same time, not underwhelming either. Further, the client also expected us to enhance the architectural elements designed by a Rajkot based architect. Lastly, the client envisioned the furniture to be thoughtful as well as unique.

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Concept of the Space
The project, rather than conventional interior designing, demanded more of space designing. Our primary task while conceptualizing the space was to identify the key areas and elements designed by the architect, that we would go on to enhance. We went on to devise an approach with which we would enhance those elements, as well as the rest of the space and blend in our own creativity before curating an overall direction, and along with it, the furniture and the materials that would go with the client’s vision to live in a space that elegant and cozy.

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Design Process
The basis of the design process of this residence was to build on the architectural elements. These included a hanging staircase, exposed RCC, brick, and Kota Stone. The objective for us was to design a space that was raw, collaborative, elegant and rich with a distinct appeal of aesthetics.

living area, Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

The house is on a variety of levels, starting with the first floor. We decided to retain the triple height in the foyer area making for an excellent communicative space. To represent this aspect of the house, we made use of something we like to call a “deconstructed chandelier”, that are hanging lights and have a clear presence felt on each level. Moreover, the stairwell of the house was also at a triple height and was open to all the rooms.

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

We used lines very carefully throughout the Inside Out Residence, in accordance with the slits that were present on the exterior. We ensured that there was seamless collaboration between the architect’s vision and our understanding of a raw and elegant appeal. To exemplify, we used linear wooden profile lights in the exposed RCC Corrugated Sheets instead of having a false ceiling, making for an elegant lighting solution, while retaining the charm of the predefined design.

stairwell, Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

We were also able to assert our distinct flavour through additions like a library that was an extension to the staircase. To add a pop of colour that went well with the theme and our own taste, we decided to have patches of yellow on a variety of elements like the library, the railing of the staircase, and a courtyard, that too, was a communicative space as it was accessible from all the rooms.

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

When it came to the rooms, while adhering to the theme, we imagined each one separately owing to the different generations that lived in each one. In the master bedroom, we went with a more contemporary look and built it around the exposed brick. For the children bedroom, we added a pop of colours with minimalistic elements to create a lively and cheerful atmosphere. Lastly, for the client’s parents, we designed a room that is an ideal blend of contemporary and Indian aesthetics through a seating area with handmade tiles on the ceiling, as well as on the floor, along with an elegant tapestry with a traditional print for the seating area.

bedroom, Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Towards the end, the space designed satisfactorily fulfilled the client’s demands, appropriately enhanced the architecture, and lived up to our own vision for the space.

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

kids room, Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Stiga Office in Novi Sad by Modelart Arhitekti

The main challenge for the Modelart designers in the projection of Stiga office was the adaptation of the space to a new function. Initially the space was arranged as a tailor shop but once with the arrival of some new investors

Dark Bungalow Transformed by Benn & Penna Architects into a Modern Home

Conceptually, the project is an insertion of two augmented lodges atop the existing house – one contains the parents’ bedroom & facilities, whilst the other is the children’s bedrooms.

Hip and Gable House – Extension of a Californian Bungalow

Hip and Gable House is a bungalow-style house designed by Melbourne-based Architecture Architecture Studio. Once was a time when a roof was a roof. Mostly it...

Minimalist Spanish Duplex With a Very Friendly Design

This minimalist Spanish duplex is surrounded by five-storey blocks of flats and, consequently, the lack of privacy on the terraces, which would restrict extended use of these, worried the client. The decision was taken to use sliding aluminum slats on the front of the terraces which would filter the solar and visual impact of the exterior to create an environment with the required privacy.

Modern Passive Solar Residence: Craven Gap by Samsel Architects

Samsel Architects have recently completed this modern passive solar residence located in Asheville, North Carolina. Description by Samsel Architects: This modern passive solar residence sits...

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices

The Split residence was designed with green practices in mind; LED lighting is used throughout, and photovoltaic panels are incorporated into the roof. The hulls are clad in a composite of rice husks, water, and mineral oil that simulates wood, but is far more robust and sustainable.