Residential ArchitectureLoftsRecovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

Project: Recovery of an Attic
Typology: Renovation
Architects: BLAARCHITETTURA
Authors: Alberto Lessan, Jacopo Bracco
Project Team: Thomas Pepino, Mattia Venir, Davide Minervini, Emilia Sanna
Location: Torino, Italy
Surface 75 sqm
Timetable 2019
Photographer: Beppe Giardino

Description by BLAARCHITETTURA: The intervention is a recovery of an attic of a building in Turin whose final intention of the client is a main use for Airbnb. The project thus becomes an opportunity to create an environment that can accommodate future tenants in the best possible way and at the same time give them a moment of relaxation and peace.

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

The building structure in reinforced concrete becomes the main project element. Close to it, a big window with spatial subdivision function between the sleeping area and the living room that amplifies the spaces and allows a 360-degree view of the whole house.

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

A green volume hides the bathroom and a technical volume inside. Thanks to the wide velux and the two newly built dormer windows, the environment is enriched with a light that was previously lacking.

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

Hybridizing the existing structure, two metal beams are inserted instead of the previous beams in reinforced concrete to increase the height from the ground and allow an easier passage.

bedroom / BLAARCHITETTURA

The distribution pipes of the heating further characterize the intervention moving themself freely within the volume of the house.

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

lighting / BLAARCHITETTURA

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

bathroom / BLAARCHITETTURA

BEFORE WORKS
BEFORE WORKS

drawings

plan attic

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

Frog Castle is a grand period property in the heart of Alderley Edge, Cheshire. The brief was to remodel the ground floor living spaces and to create additional area in the form of a ‘glass box’.

The Headquarters of Mark Fairwhale by Young H Design

The headquarters of Mark Fairwhale, a cutting-edge fashion brand based in Shanghai, has been tailored to create an environment which reflects the company’s DNA by utilizing water and whale themes to create a flexible working space that echoes its fresh, youthful style.

Arch Triplex House by Barker Associates Architecture Office

The existing building is a relatively compact Anglo-Italianate townhouse circa 1860, and a three-story extension was added to expand the living space.

Sussex Street House by Mountford Architects

Mountford Architects have recently completed Sussex Street House, a small house designed for one person in Maylands, Western Australia. The Sussex Street residence achieved the...

Related Articles