Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home

Architects: Interstruct, Inc.
Project: 1600 Lakeside
Lead Architect: Ryan Young
Location: Orlando, United States
Size: 4000 ft2
Photographer: Chad Baumer

Orlando-based architect and co-founder of design-build firm Interstruct, Inc., Ryan Young transformed a former parking lot in one of the city’s creative, emerging neighborhoods into a warm, modern home for his growing family. The project’s hallmark is its use of industrial-grade materials showcased for their inherent beauty.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 1

What was the brief?
With an expanding family and evolving design-build firm, Orlando-based architect Ryan Young and his wife Julia wanted a warm, modern home they could grow into, in an emerging neighborhood that was also family focused. After months of Sunday drives, they fell in love with an oddly shaped piece of dirt in Audubon Park, whose shape would dictate their future home. The residential project also functioned as a design lab utilizing for Young whose company’s focus is commercial construction.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 2

What were the key challenges?
While the months-long courtship with the seller unspooled, Young worked through hours of discussion with the Orange County zoning department to determine the set backs of the unconventional, pie-shaped lot with a broad curve at its front. Or would that be the side? “Most people would have looked at it and wondered if they could even put a house on it,” said Young. Eventually, city and architect agreed on a Cubist-fantasy footprint for the land-locked site, filled with right angles and jogs from which Young would design a modern house from the outside in.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 3

What were the solutions?
The couple broke ground in fall 2011 and moved in to the 4,000-square-foot house one year later. Bold lines and exposed industrial materials are softened with warm colors and a thoughtful landscape design that supports the Youngs’ goal of creating a family home that is also a modern-living oasis.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 4

“We moved into the space very early,” said Ryan, “so I got a better feel for living here,” as the finishing work evolved. An architect’s home is never complete and the Lakeside house might be described as a design lab or playroom for Young whose passion for finding and showcasing the beauty of materials seemingly has no limits.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 6

How is the project unique?
Young’s project showcases the beauty of industrial materials in a residential application.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 5

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 7

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 8

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 9

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 10

blank

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 12

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 13

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 14

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 15

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home 17

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture: Cella Bar

FCC Arquitectura in collaboration with the Paulo Lobo designers have designed the Cella Bar,  located in Lugar da Barca, Madalena, Azores. Cella Bar has an organic...

Studio apartment modified to perform two functions: office and home

Many times young people that are at the beginning of their careers, either they are architects, designers or they have other professions, they need...

Millstream House – The Right Balance Between Preservation and Modern

Located in Salt Lake City, Millstream House is the result of collaboration between designer Andrea Beecher and cityhomeCOLLECTIVE. Description by Andreea Beecher: Bottom line: I’m...
open-plan

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

In the historic centre of a well-preserved village, opposite the church, a wine barn and its adjoining house were to be restructured in order to create an intimate and special living environment.
Yutang Mountain Villa Interior Design / H&W Design Office

Yutang Mountain Villa Interior Design / H&W Design Office

One of the requests of this case is to create a fashionable, modern, and a mild luxurious way of socializing and life for the hostess. The space need to be comfortable for living, while being suitable for entertaining friends on weekends or holidays. In that case, the hostess could hold their dreamy salons while enjoying drinking with her friends.

More Articles Like This