Residential ArchitectureHousesKent Residence Renovation by EL Studio PLLC

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

Project: Kent Residence Renovation
Architects: EL Studio PLLC
Location: District of Columbia, United States
Project size: 4500 ft2
Site size: 8475 ft2
Completion date 2021
Building levels 4
Photo Credits: HDP Photography

It’s located in the neighborhood where they have lived for many years and have forged deep social bonds. It’s a short one-block walk to their daughter’s school. It has beautiful mature trees. It has a pool! But still, after the sale closed the clients thought, why did we buy this house?? The original modest Craftsman bungalow was laboring beneath several insensitive and over-scaled expansions that had eradicated much of its charm. For this decidedly modern and energetic young family of five (plus dog!) who love to be with each other and be with friends, the location was right, the size was right, but the house as it was, was all wrong.

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

diagram

The interior was carved into small, confined rooms that felt isolated from each other. Extraneous and historically incompatible detailing intensified the feeling of confinement. The renovation program was thus an exercise in editing and refining.

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

First, subtracting the front dormer and porch infill that overwhelmed the original structure to present a more open and genial facade to the street and visiting neighbors. Second, adding a large and open kitchen and dining space by infilling a dark and too-deep rear screen porch. Third, smoothing out the architectural surfaces both inside and out and expanding the apertures to the garden to let space cascade gracefully from the porch to the pool.

floor plan

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

The result is a house built for gathering family and friends in settings that range from warm and cozy to open and expansive. There is (a) space for all and it fits just right.

kitchen, EL Studio PLLC

living room, EL Studio PLLC

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

stairs, EL Studio PLLC

kids room, EL Studio PLLC

bathroom, EL Studio PLLC

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

Kent Residence Renovation by EL Studio PLLC

Lama House Has a Long and Narrow Shape

Lama Arhitectura have recently completed Lama House in Bucharest, Romania. Context: The project could be considered as daring because of its site proportions, a long...

Building 3 for Fortune Art Homestay, Xiyaotou Village

Wutopia Lab designed Building 3 for Fortune Art Homestay, Xiyaotou Village, “Stangers” - Room with a rejected view, which was opened at the end of June 2021.

Townhouse Studios by Granit Architecture and Interiors

Architect: Granit Architecture + Interiors Project: Townhouse Studios Location: Shepherds Bush, LB Hammersmith and Fulham, UK Photography: Andrew Beasley Townhouse Studios project was recently completed by Granit Architects,...

Douglas Fir House, London / Christian Brailey Architects

Shoehorned into the back of a beautiful Edwardian terraced property, the existing studio was entirely unloved and underwhelming. Every inch of wall was stained orange by cigarette smoke, the single glazing was falling out of its rotten frames and the whole place was uninsulated.

Radical Alteration and Refurbishment of an Existing Terraced House

This project involved the radical alteration and refurbishment of an existing terraced house on the South coast. The building dates from 1908 and is one of the earliest houses in the UK to use a reinforced concrete frame.

Related Articles