Residential ArchitectureHousesTouched by Color - A Project by Adi Aronov

Touched by Color – A Project by Adi Aronov

Touched by Color - A Project by Adi Aronov

Project: Touched by Color
Planning and design: Arch. Adi Aronov
Owners: A couple + two children
Location: A village in the Sharon region, Israel
Built property: 400 sqm
Photo Credits: Amit Gosher

This beautiful home, built on a hillside in the Sharon Region of Israel, underwent a complete overhaul planned and designed by architect Adi Aronov. Originally white throughout, the house was brought to life thanks to a colorful design scheme that allows the interior to complement the property’s stunning surrounding views.

It is no secret that colors affect the human soul in many ways. Colors have the power to change our mood, increase our energy levels and contribute to a better state of mind and improved interpersonal interactions. And so, this home, which originally boasted 50 shades of white, was brought to life by Architect Adi Aronov with the use of an exciting color scheme.

Touched by Color - A Project by Adi Aronov

The property, originally dominated by shades of white, went through a complete overhaul planned and designed by Arch. Aronov. The surrounding regional views that embrace the property in all their glory and are visible through sliding glass doors, were given center stage, to which the impressive monumental structure (planned by architect Marc Topilsky) serves as a gateway.

living room, Adi Aronov

Touched by Color - A Project by Adi Aronov

The owners, who were impressed with a steel and concrete NYC loft-style apartment designed by Arch. Aronov for their friends, approached the architect. They had one request: to turn the original property into a cheerful living experience. “One can liken this renovation to an artist creating an artwork on a blank canvas, a complete ‘Tabula rasa’”, explains the Arch. “When I first arrived at this massive property, it was entirely white with some very light touches of oak. An impressive and elegant look, and yet there were numerous planning dilemmas that needed to be addressed. The owners, a lovely couple who have a good understanding of design, and I brainstormed for a few weeks in order to precisely define their design preferences and ensure all their needs would be met. In order to strike the perfect balance, we used the services of a feng-shui consultant, who helped us identify the right color scheme for the property”, she adds.

living room, Adi Aronov

The renovation lasted seven months. “I used countless sketches”, recalls the architect. “Each wall received full attention and had its own detailed sketches. We used 3D images to really drill down into each and every detail, such as the dark and bold wall in the staircase that was created by a company specializing in concrete art pieces. The company’s designers put together several sketches and examples of artistic textured concrete that resembles brown steel. In order to achieve the desired outcome, we ran through no less than five tests during which we combined acid and concrete in different ratios, until we reached the precise result we were aiming for”, she explains.

Touched by Color - A Project by Adi Aronov

The bold colors start from the front door and run through the entire property. The entrance door’s facade is made of black steel and the interior is a dark gray cladding. The door is entirely frameless and in line with the wall, creating a slick and elegant homogeneous look.

A green patio welcomes guests upon entry with a cozy family area located to its left.

kitchen, Adi Aronov

The open space has a good flow to it and its various areas blend in harmony, such as the blue sofa in the family area that ‘overspills’ slightly into the kitchen area, allowing for optimal interaction between the family members at any given point.

Touched by Color - A Project by Adi Aronov

The kitchen did not undergo extended changes, with the exception of adding black backsplashes and light fittings. In contrast, the dining area went through a dramatic change where the boundaries between the private and the communal were stretched: the powerful dark wall surrounding the area conceals hidden doors opened with the touch of a button, giving the place a dynamic and somewhat mysterious vibe. The blue staircase wall serves as a conceptual extension of the dark wall, its blue shade corresponding with the skies that can be seen through the glass doors, as well as with the shade of the lounge library and the light banister color. The dining corner blends in the space effortlessly and the brass dining table legs set a contrast to the weathered concrete wall, without overpowering the space.

bathroom, Adi Aronov

The children’s bedrooms on the top level continue the display of joyful colors along with unique furniture items. A fine example is, the four-year-old son, who prior to the renovation refused to sleep alone in his white room and can now enjoy a playful room that is home to a car-shaped bed, a shelf unit abundant in books, games and toys, and a bright yellow wall that corresponds with the shade of the surrounding fields.

dining room, Adi Aronov

bathroom, Adi Aronov

Touched by Color - A Project by Adi Aronov

bedroom, Adi Aronov

bathroom, Adi Aronov

San Francisco Modern House by John Maniscalco Architecture

Butterfly Residence is a San Francisco modern house designed by John Maniscalco Architecture. This complete rebuild of a mid-century, the design flows from an analysis...

Main Ridge House by McAllister Alcock Architects

The architectural form of the Main Ridge house is a series of intersecting pavilions which have been oriented to the views and to the east and north solar aspect. Spotted Gum timber ‘boxes’ follow the contours of the site

120 Allen Street in Manhattan / Grzywinski+Pons

Project: 120 Allen Street in Manhattan Architects: Grzywinski+Pons Location: 120 Allen St, New York, USA Area: 1200.0 sqm Project Year 2016 Photography: Nicholas Worley 120 Allen Street located on the...

Envy Residence by Jaime Salvá

The house is inspired by the characteristic style of the architect Jaime Salvá, from Jaime Architecture & Interior Design, firm due to its horizontal structure and its architectural immersion in the natural landscape.

Modern Farmstead Renovated in Bridgehampton, NY

This recently restored modern farmstead was the last home and Studio of "Romantic Modernist" Architect Norman Jaffe. Located in the heart of horse and farm country, Jaffe's retreat was chosen for its wonderful serenity. We worked with the new owner, a local artist, to enhance the quality of the original architecture and maximize the dynamic experience of the home

Related Articles