Residential ArchitectureHousesKoser Residence: Net-Zero Home by Neumann Monson Architects

Koser Residence: Net-Zero Home by Neumann Monson Architects

Koser Residence / Neumann Monson Architects

Project: Koser Residence
Architects: Neumann Monson Architects
Location: Iowa City, Iowa
Size: 2,850 SF
Completed 2017
Photography: Cameron Campbell Integrated Studio
Text by Neumann Monson Architects
Awards – AIA Central States Merit Award

Pragmatic building strategies and an expressive palette bring zero-energy building performance to a walkable Iowa City neighborhood.

Koser Residence / Neumann Monson Architects

A darkened exterior shell emphasizes the house’s introversion. Spaced boards veil outdoor spaces and selective windows guard slivered glimpses inside. The brooding demeanor is belied by a welcoming overhang that bridges the entry and an intimate outdoor dining nook. Both share smooth cedar siding with a delicate grain that relieves the surrounding rough shakes with inviting, tactile vulnerability. The textural contrast foreshadows the experiential core of the Koser residence, a bright courtyard carved from the house’s crusty perimeter.

Koser Residence / Neumann Monson Architects

The design bears the mark of the 1960’s home that came before it. Removing the existing house’s superstructure and incorporating its slab-on-grade foundation into the new construction makes the most of the predecessor’s limited potential. Additional foundations and a concrete collar support exterior walls of nine- and ten-foot pre-cut studs. Their height differential provides adequate slope to the 14-inch truss-joists spanning the 20-foot width. Operable windows extend to the ceiling plane, maximizing daylight penetration and encouraging cross-ventilation. Foamed-in-place insulation and a continuous rigid insulation shell provides R-24 at the walls and R-40 at the roof. An insulated radiant topping slab, poured and polished before interior walls were framed, serves as a climate-controlling finish floor.

pool / Neumann Monson Architects

Supplementing the radiant floor is a highly efficient, geothermal climate control system coupled to a horizontally-bored loop beneath the parcel. When cooling the home, heat is rejected into the pool via a heat exchanger, further maximizing efficiency. Perched atop the roof, a 10.08kW photovoltaic array powers the mechanical system, car charging station, LED lighting, and EnergyStar appliances.

Koser Residence / Neumann Monson Architects

The property absorbs roof and deck runoff through a sunken raingarden in the rear yard. The garden’s leafy vegetation and soft edges counterpoint the clean, crisply executed pool around which the airy, cedar-clad house wraps.

Koser Residence / Neumann Monson Architects

dining room / Neumann Monson Architects

living room / Neumann Monson Architects

Koser Residence / Neumann Monson Architects

bedroom / Neumann Monson Architects

bathroom / Neumann Monson Architects

Koser Residence / Neumann Monson Architects

house / Neumann Monson Architects

plan

New Collection of Rugs, Pouffes and Cushions by Charlotte Lancelot

The Belgian designer Charlotte Lancelot partnered with Gandia Blasco's GAN division has launched a new collection of rugs, pouffes and cushions. The designer reinterprets in a proper manner the old craft of cross-stitch patterns realizing some really special and unique products.

74 sqm Apartment in Moscow with a Lot of Authentic Furniture

This apartment is the latest interior design project completed by Moscow-based Odnushechka Studio. The apartment has 74 sqm and is located in Moscow. The...

Studio Modijefsky Has Converted an Industrial Site into a Home and Studio for a Couple of Artists

On the Hembrug terrain in Zaandam, an area of 42,5 hectares, a monumental industrial site has been transformed by Studio Modijefsky into the home and studio of an artist couple.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

The Efjord cabin reflects two very different situations and the natural terrain. There are a couple of neighbouring cabins positioned on the south-east side of the cabin and the very private views on the western part of the plot.

This Italian Villa Has Vertically Sliding Walls That Provide Wide Open Spaces

The existing Italian villa, the extension and the garden come together as one. Vertical sliding windows can be moved downward and disappear, transforming intimate into wide open spaces. a canopy becomes a house and then a canopy again.

Related Articles