facebook

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

Project: Allotted Space House
Architects: Matt Fajkus Architecture
Project Manager: Andres Moguel
Design Team: Matt Fajkus, Andres Moguel, David Birt
General Contractor: Sett Studio
Location: Austin, Texas
Completed 2019
Photography: Chase Daniel Photography

Description by Matt Fajkus Architecture: The Allotted Space House is strategically positioned and programed to frame particular views, including the city skyline in the distance, all along a sloped site in Austin’s Rollingwood neighborhood. The design explores the potential for each space within the home to be articulated with its own, unique “allotment” of the outdoors.

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

Topography and a carefully-sited massing lend themselves to enhancing the relationship between indoors and outdoors, and to creating variety among the exterior “allotments.” These features also function to create distinct character differences between the spaces along the open, public, northeastern edge of the site versus the intimate interactions with nature that occur in the private, wooded southwestern edge. White stucco and light bricks contrast and complement dark siding and black window frame for a bold modern statement.

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

By embracing natural daylight, framing views, and integrating indoor/outdoor zones, each interior space is thoughtfully designed to complement its exterior counterpart. The rooms are in constant communication with the elements surrounding them and make for unique spatial and experiential moments throughout the daily experience of its residents. In addition, with a clean-lined geometric form and a flat roofline, the home has the potential for spaces to be used in a variety of ways without altering the building fabric, as well as to be modified with relative ease to accommodate the user’s desire.

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

living room / Matt Fajkus Architecture

interior design / Matt Fajkus Architecture

kitchen / Matt Fajkus Architecture

kitchen / Matt Fajkus Architecture

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

bedroom / Matt Fajkus Architecture

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

Allotted Space House / Matt Fajkus Architecture

plan

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Gong Sheng House / Jingu Phoenix Space Planning Organization

The client is a landscape designer couple, who have a particular affection for nature and a serene lifestyle. The interior space consists of one basement and two floors on the ground, and each floor features staggered interior structures

Meadow View House – High Performance, Zero Energy Ready

Designed by Atmosphere Design Build architect Jeff Adams for himself and his family, this energy-efficient house balances steep, panoramic views of meadow and oak woodland to the east, north, and west with appropriate southern orientation for passive solar design and daylighting.

Chelsea Penthouse by Kiki Dennis Interiors

Chelsea Penthouse is a superb interior design project completed by New York-based Kiki Dennis Interiors. Photographer: Brett Beyer

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Taking cues from the classic Australian cottages that once lined this coastal peninsular, our Woodworkers Cottage makes reference to the humble qualities of the cottage whilst highlighting these details through exquisite craftsmanship.

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN – Project International Architecture

The Citlik Residence, which was designed for a middle-aged couple striving to simplify their lives, is formed with few materials, quality details and simple solutions.

Abandoned Barn Conversion by Archiplan Studio

  Effe-E house is a conversion and renovation project completed in 2016 by Italian studio Archiplan. The project involves an old barn partially damaged by the...