Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

- Advertisement -

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

Project: Krakani Lumi Standing Camp
Architects: Taylor and Hinds Architects
Builder: AJR Construct
Engineer: Aldanmark Consulting Engineers Pty Ltd.
Location: Mount William, Tasmania, Australia
Area: 150 m²
Year: 2017
Photographers: Adam Gibson, Jordan Davis
Text by Taylor and Hinds

This Standing Camp (krakani lumi or place of rest) in Tasmania’s North East National Park is for the Aboriginal Land Council of Tasmania.

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

The site fringes the northern edge of the Bay of Fires, and serves as a two night stop over for a 4 day guided walk through the cultural landscape, from wukalina – Mt William, to larapuna – Eddystone Point. The brief required accommodation and communal facilities for 2 guides and 10 walkers. It is the first walk of its kind in Tasmania that is entirely owned and operated by the Aboriginal Land Council.

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

The approach to the site is made from an exposed and pristine beach dune, through open coastal heath that is rich in diverse flora and animal-life. Impossible to see until arriving, krakani lumi is enveloped deep within a grove of banksia marginata. Clad in charred Tasmanian timber, the individual structures appear as a series of discrete dark pavilions, merging as shadows into the surrounding dense banksia, camouflaging the camp when it is not in use. The exterior of the individual structures of the standing camp are robust, tautly detailed and resilient to the corrosive sea air and to tampering. When the individual structures are opened, a warm half-domed blackwood-lined interior is exposed.

dining room / Taylor and Hinds Architects

The proportion and materiality of these vaulted interiors is derived from the siting, form and qualities of the traditional seasonal shelters of Tasmania’s first peoples. Predominantly made of arched branches and sheets of bark, the interior of the traditional half-dome structures were often covered in charcoal drawings of circular motifs, and depictions of the constellations. The open spatiality of the traditional half dome form amplified the experience of dwelling within a larger landscape room. The telling of the creation is a speaking into being of country. It is an initiation into the cultural and spiritual interior of the landscape. This context and the notion of the story-telling interior is an important parti for krakani lumi. Through the revelation of the interior, a story of concealing and revealing is told, which belongs to the privileged cultural experience. The exterior charred ‘skin’ which conceals and protects the narrative of the interior forms, ensures agency to the Aboriginal community in the telling of their story.

kitchen / Taylor and Hinds Architects

The structures are sited and detailed to minimise impact to native flora and fauna. Individual buildings were constructed in modules and carefully airlifted into place. Throughout, small hollows have been made within the wall cavities to allow occupation by endemic birdlife and other hollow-dependent marsupials.

bathroom / Taylor and Hinds Architects

Within the sleeping huts, the bedding is supplemented with quilted wallaby furs – known traditionally as ‘reore’, and the space is scented with the essential oil of the local maleleuca ericifolia: a flower that was traditionally used to aid sleep.

plan 1

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

retreat / Taylor and Hinds Architects

fireplace / Taylor and Hinds Architects

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

plan 2

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

- Advertisement -

Minimalist Light-Flooded Attic Apartment in Alicante, Spain

This light-flooded penthouse wants to recreate a pleasant, special space. A space of enjoyment but, at the same time, versatile and flexible. A small break in the heights. Therefore, it has been organized in a diaphanous way, allowing our clients to organize and take advantage of it according to their needs.

40 m2 Studio Designed and Equipped to Be a Home-Office for an Architect

An opportunity to study / test within this space that would become my Home-Office and set up a laboratory of Architecture, where I could try out both space organization and execution solutions in detail.

La Pizza Xiamen Restaurant: The Dinner Time in Cave

The La Pizza Xiamen restaurant is located in Xiamen, a coastal city in China. The designer skillfully uses the combination of rough Japanese rock materials and soft lighting to create an amazing time tour.

Radical Refurbishment of a Mid-Terrace Property in West London

Tucked away in a quiet West London mews, this radical refurbishment of a mid-terrace property, was designed to be more conducive with family life. The design was driven by a desire to enlarge and reorder the property to create a large, open space for the family to spend time together, with an emphasis on arranging the spaces to be interconnected at different levels.

Ridge Mountain Residence, Palm Springs / EYRC Architects

Envisioned as a sculptural piece that grows from the existing landscape, the Ridge Mountain Residence will take advantage of the incredible vistas to the valleys, open spaces, and untouched surrounding areas Palm Springs.

French bed: rafinament, elegance and romance in your bedroom

Excited by the fragile and delicate beauty of the luxurious French style of the royal epoch, sometimes we can get carried with the eyes...

60m2 Apartment in São Paulo with References to Scandinavian Architecture

The first request made by the resident of this apartment, was to have a minimalist environment, with references to Scandinavian architecture. She did not want many colors and not much information in the apartment. Architecture should speak for itself. The apartment originally had 2 bedrooms, and two bathrooms.

Boscastle Road House / Finkernagel Ross Architects

Finkernagel Ross provided a full architectural and interior design service, coupled with project management including cost consultancy services. We secured planning consent for Boscastle Road house project, which also includes a full basement excavation by a complex series of applications ...

New Jersey Modern House with References to the Traditional Architectural Shapes

This house in suburban New Jersey attempts to reconcile several competing forces. The first challenge is to provide comfortable living space for five while preserving as much exterior space as possible for outdoor living.

Seaview Escape House, Bainbridge Island / Coates Design Architects

This shoreline home is a 2800 square foot, 2-bedroom Pacific Northwest-style house anchored into a steep-sloped site. There is an open-concept living, dining, and kitchen area that opens directly to the outdoors with a corner bi-fold door system.

Dark Horse House / Architecture Architecture

Dark Horse House is a single-family residence designed by Architecture Architecture, an award winning Melbourne-based practice, recognised for its dedication to contemporary architecture and design. From...