St Andrews Beach Villa / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Project: St Andrews Beach Villa
Architects: Woods Bagot
Lead Architect: Nik Karalis
Landscape: Garden Effects
Consultants: Remato Construction
Location: St. Andrews Beach, Australia
Area: 360 m²
Year: 2019
Photographs: Trevor Mein
Text by Woods Bagot

Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina, the St Andrews Beach Villa has settled into its natural and adjusted landscape to become one with its overall context. Both framing and becoming part of, the undulating landscape, the villa improvises and adjusts its personality by performing various shaded sequences in response to the quickly changing weather patterns. The main idea is one of linkages and responses to its context as a dialogue and exchange between nature and building.

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

plan

St Andrews Beach Villa makes a compelling case for slow projects that evolve over time and surpass the intent of their original conception. In phase one, the residence was segmented into two primary elements (living and sleeping) with a 3-meter bifurcated entrance for both cross-flow ventilation and to present in a single moment the vastness of its location to the visitor upon arrival. This entrance vestibule leads out to a 24-meter grand deck with steps downwards across the entire length of the deck. Scaled heroically, it appropriately lands the house on the soft sand. The transparent main southwest-facing metal and glass façade allow the overwhelming natural experience to be palpable from every point in the interior by absorbing the sand dune landscape within its vast thirty-meter singularity.

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

The remaining armature of the villa is dressed in a jarrah rain screen with pivoting and hinging screens that allow northern light to filter into the interior. The second phase retreated to the wind-protected north with the addition of an extended deck that sleeves into the main entrance slot, containing a lap pool, cabana, and distant glasshouse. The progressive design culminates with the occupation of the undercroft where a third microclimate is created in the mostly submerged space. Calm and totally sheltered, it’s a perfect respite, with four additional bedrooms, a linking gallery and an internal glasshouse occupying the stair undercroft. Within the glass enclosure, jarrah steps support the surrounding sand and soft limestone boulders found during the excavation. Jarrah railway sleepers are used as both exposed retention, stair soffit and ceiling linings – a foil to the metal-clad bedrooms each with a northern lower courtyard aspect.

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Ironically, the ongoing deterioration inspired the interior material selections and details in the final phase. Many of the pre-rusted linings became wall surfaces and intricate joinery components. Rare, weathered timber is re-used internally. Each detail was continually borrowed and re-interpreted – from the beveled edges of the internal untreated timber linings to the oversized 45-degree folds of plate steel stair balustrade handrails which, in turn, became folded library tables and firewood stores. The juxtaposition of eroded and resilient surfaces of mundane and exquisite materials celebrates the temporal nature of decay. The three phases bring the project into balance, allowing those in residence to experience the tempestuous ferocity of the southern weather, the blissful northern daylight and a protective bunkered undercroft.

plan 2

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

living room / Woods Bagot

dining room / Woods Bagot

kitchen / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

staircase / Woods Bagot

bedroom / Woods Bagot

suite / Woods Bagot

bathroom / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

plan 3

pool / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

St. Andrews Beach Villa / Woods Bagot

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Casa Quinta San Miguel / MoGS

Casa Quinta San Miguel / MoGS

The Casa Quinta San Miguel is located on the western outskirts of Buenos Aires in a low density residential area characterized by it’s irregular urban fabric and use for weekend houses.

Pink room for Ava designed by Sissy Marley LLC

At the customer's request, this room was transformed by Sissy + Marley LLC into a special room for Ava, a 6 years old girl...
Perch Haus in the Heart of East Dallas, M Gooden Design 12

Perch Haus in the Heart of East Dallas / M Gooden Design

The Peninsula Neighborhood, in the heart of East Dallas, is located on the Northeast shore of White Rock Lake – the City’s urban oasis. Perch Haus sits atop a small parcel fronting White Rock Lake Park and borders the popular 9-mile trail that surrounds the lake.

Campanella House – Combination of Simplicity and Comfort

Campanella House is a family home designed by Brazilian studio Campanella Arquitetura. Description by Campanella Arquitetura: The Campanella’s house, located at Morada Garoupas condominium on...
Sea View Apartments / Puccio Collodoro Architetti

Sea View Apartments, Palermo / Puccio Collodoro Architetti

Sea View Apartments is an accommodation facility located within an imposing and modern building called "Ponte sul Mare" which houses residences, accommodation and business activities, located in the Politeama district, the heart of the city of Palermo.

More Articles Like This