Residential ArchitectureHousesOwl Ditch Ranch in Wyoming / CLB Architects

Owl Ditch Ranch in Wyoming / CLB Architects

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects

Architects: Carney Logan Burke Architects
Project: Owl Ditch Ranch
Project Team: John Carney, Maria James, Cynthia Harms
Interior Design: Carney Logan Burke Architects with Owner
Location: Teton County, Wyoming, United States
Photography: Matthew Millman
Text by CLB Architects

This compound of buildings on a 10-acre site on the Snake River was designed for a couple with four boys who intend to spend as much time here in Wyoming as their busy lives in Chicago will allow. Features of the riparian site were thick cottonwood and conifer tree cover and a man-made pond and irrigation channel flowing from the Snake River from which the property takes its name, Owl Ditch Ranch.

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 1

An existing outdated house on the site was deemed to be unsalvageable but would serve as the family’s base during what turned out to be a five-year design and construction process. We worked with our landscape architects, Hershberger Design, to develop a master plan that included a new main residence of approximately 6,500sf, a party/exercise barn of 850sf, and an existing log guesthouse that would be renovated.

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 2

Our initial site visits confirmed that the main house should be sited in a clearing overlooking the existing pond and bordered by woods on the south and east. The pond would be expanded and reshaped to engage the house and its exterior spaces. A northwesterly orientation provides dramatic views across the pond to the Teton Range. By zoning the house into three component wings, we were able to reduce its apparent scale while organizing the program in a logical manner.

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 3

The central wing contains the ‘public’ functions of the house—living, dining, and separate kitchen/breakfast room. The north wing contains a master suite, guest suite, library, and an office for the husband, an attorney who wanted to be able to work from home. The south wing contains a 3-car garage, mud room, laundry, and four boys rooms above that are identical other than wallpaper and color schemes, which the boys were encouraged to choose.

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 4

As is the case with many of our clients, the husband and wife had slightly different visions of what they wanted to the house to be. He preferred a more rustic feel, while she envisioned something more contemporary, which presented the challenge of how to reconcile the two. In addition, the design guidelines for the Solitude Subdivision dictated more traditional forms with a requirement for gabled roofs and rustic materials on the exterior. Western precedents such as old lodges and National Park structures tend to have small windows and dark interiors, but our clients wanted something much lighter, more transparent and connected to the landscape.

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 5

Our solution involved several design moves that fused western vernacular forms—covered porches, shallow-pitch gabled roofs, generous overhangs—with more modern elements such as large expanses of glass.

Owl Ditch Ranch in Wyoming

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 6

Owl Ditch Ranch in Wyoming 2

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 7

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 8

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 9

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 10

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 11

Owl Ditch Ranch in Wyoming / Carney Logan Burke Architects 12

Subscribe to our newsletter

Shiseido Office in London

Channelling Shiseido’s openness to change, Oktra conducted a workplace consultancy and change management process to understand their goals for the new office and shape their office design.

Himeji House by FujiwaraMuro Architects

The residential neighborhood where it is located is in the foothills, and the house sits on a corner lot with sweeping views of the city.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

MON House & Brick Extension / (ma!ca) architecture

The MON house, with its large north-facing garden, had very little natural light and the living space on the ground floor was segmented into too many sections with low ceilings. Load-bearing walls and partitions have been removed in order to create a homogeneous and airy place.

One-Two Collection by Endri Hoxha

One-Two is a collection of supplies made by the Canadian designer Endri Hoxha, founder of Ehoeho design studio. All the pieces from the One-Two collection have a common element, namely the presence of some vertical slots as support for magazines, books or documents.

Recommended Stories