Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Project: Extensive Refurbishment / Collector’s flat
Architects: MATA Architects
Structural Engineer: Webb Yates
M&E: Prospero Projects
Location: London, United Kingdom
Project size 270 m2
Completion date 2019
Photo Credits: Peter Landers
Text by MATA Architects

Extensive refurbishment and interiors fit out of a central London flat in a mansion block originally constructed at the turn of the last century. The works included substantial structural modifications altering the flat’s layout and introducing new services.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

What was the brief?
The flat had been vacant for some time, with the last owner having lived there for almost 40 years, during which time no discernible works or modernization had occurred. The flat was in need of extensive works including new services (electrical & plumbing).

MATA Architects, Collector's flat

Our client, a couple with two teenage children (both at or starting university) were downsizing from a large house. They wanted to transform the existing 4 bed flat into a 3 bed flat of the highest quality. The extensive refurbishment would include structural alterations to the layout and new services for new bathrooms.

MATA Architects, Collector's flat

As collectors of art and antiques, our client’s brief centred on the desire to create space (wall & floor) to display and enjoy their collection in their day-to-day lives.

MATA Architects, Collector's flat

What were the key challenges?
The flat had not been modernized in over 40 years. Whilst in many respects this offered huge opportunities for extensive refurbishment, it also meant that the layout was of a totally different era; many small and compartmentalized rooms where now more open space is wanted. We would need to remove walls and sections of walls strategically in order to open up the flat. However, being on the second floor of a six storey mansion block meant this was not straight forward.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

There was a single bathroom servicing 4 bedrooms and adding bathrooms (which was a requirement) meant finding solutions to creating new connections to drainage, water etc. All of these new services needed to be coordinated seamlessly and invisibly with the architecture and interior design.

MATA Architects, Collector's flat

What were the solutions?
From the outset we saw an opportunity to be unlocked with the large hallway. On the one hand it was grand in scale. On the other, however, it was an internal ‘room’; windowless and dark, a long corridor of monofunctional circulation space. It could be so much more.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

We started by exploring 2 radically different potential layouts for the flat. Both options had one principle in common; the large hallway was treated as an additional ‘room’ that opened up and flowed into the living spaces. In so doing the hallway benefitted from ‘borrowed’ natural light and views through adjacent rooms and out to the street. It was no longer internal in nature.

MATA Architects, Collector's flat, kitchen

The layout we chose worked in as far as practically possible, with most of the services. The kitchen remained in the same location, as did the living and dining rooms but we sought to open up these spaces more to one another and to the hallway. We spent a long time assessing various structural solutions with our structural engineer; from full demolition of walls in the living areas to more strategic and local demolition of sections of walls. We found that the more strategic, surgical demolition not only saved our client money, but also responded to a central part of the client brief to create or preserve wall space for the display of artwork. Retaining sections of wall also contributes to a layering of the space; a more nuanced rendering of spaces where one space leads on to another and another…

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Who are the clients and what’s interesting about them?
The client is a couple with two teenage sons at university. This project saw them downsizing from a large house as the boys are no longer living full time at home. This was an opportunity to de clutter their lives, forcing them to evaluate and keep only those items that held real value to them.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

As collectors of art and antiques (predominantly mid 20th century) there was a focus at each design stage on how and where items would be housed, walled etc. This was one factor that influenced decision making with regards to the extent of demolition. Where one client, for instance, would choose to remove a given wall in it’s entirety, here the client chose to retain sections in order to preserve walls for hanging art.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

How is the project unique?
The flat has a 20m x 1.8m long hallway running through the middle as an axis. Prior to refurbishment the hall was closed off with doors leading to adjacent rooms. This rendered the hall a cut off and single use circulation space.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

The strategic demolition of a section of wall between living room and hall extends the hallway into the living space, blurring the boundaries between the two and bringing natural daylight from the South facing living space deep into the long hallway. This helped to position the hallway as an extension of the living space and a sort of gallery space for the display of artwork.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Duplex Apartment Overlooking the Tel-Aviv Beaches

A 250 sq meter modern duplex apartment in project BLUE, overlooking the Tel-Aviv beaches and surrounded by green fields. The main common area of the home is a double space spanning two floors high and includes a kitchen, a living room, a dining room, a guests’ restroom, a family room, a library and a sun terrace.

Unconventional Cabin with a Strongly Scandinavian Aesthetic

This 160 sq.ft. all concrete structure is one part Scandinavian minimalism and two part Virginia countryside. With a crackling fire that heats the hot tub, solar panels, cisterns, murphy bed, shower and compost toilet this off-grid structure ...

Mountain Lakes Residence by KNOF Design

The Mountain Lakes Residence also had an emotional aspect for Susan Knof, Founder and Creative Director of KNOF Design, as one half of the client couple is a long-time friend.