Residential ArchitectureHousesLa Grange Landscape by Murray Legge Architecture

La Grange Landscape by Murray Legge Architecture

La Grange Landscape by Murray Legge Architecture

Proiect: La Grange Landscape
Architects: Murray Legge Architecture
Design Team: Murray Legge, Travis Avery, Benjamin Kaplowitz
Builder: Shroyco, Sandy Vollentine
Engineering: TK Consulting Engineers
Plant Selection: Somos Design and Landscaping
Location: Texas, USA
Size: 5000 sf landscape & pool
Photography: Leonid Furmansky, Ryann Ford

The La Grange Landscape project was created as part of a landscape intervention for a house perched on a bluff overlooking the forest and farmland of Colorado River basin seventy miles east of Austin. Surrounding views offer a quintessential display of central Texas wildlife and landscape: songbirds chirping in gnarled oaks on the bluff, hawks and buzzards spiraling on warm updrafts, morning mists in the valley below dissolving in the heat of the day, and ending with the long shadows of a low sun or the dramatic colors of an overcast sunset. The homeowners envisioned an outdoor patio area that would enable them to enjoy this incredible landscape throughout the year.

La Grange Landscape by Murray Legge Architecture

Situated on the bluff’s edge, a series of outdoor “rooms” weaves amongst the trunks of a live oak grove adjacent to a new swimming pool. A continuous expanse of creamy Lueders limestone pavers delineates the habitable areas from the surrounding natural landscape while creating retaining walls, planters, steps, benches, and flooring surfaces. The various individual rooms–outdoor lounge, grilling station, dining area, and pool deck–are unified into a single fluid space as it steps down with the natural slope of the topography.

poolhouse, Murray Legge Architecture

Rising seamlessly from this horizontal surface are three large limestone columns that support the roof along with a series of thinner black steel columns around the perimeter. The largest limestone column, adjacent to the dining area, contains a pass-through fireplace.

fireplace, living area, Murray Legge Architecture

Overhead, a delicate roof spans between the lounge, kitchen, and dining areas to protect from both sun and rain and create a feeling of enclosure. Rather than cutting down the site’s gnarled trees, Murray Legge Architecture arranged the outdoor rooms to avoid the root zones, and created holes in the roof canopy so branches could pass through. Four thin, black columns disappear into the surrounding tree trunk silhouettes to produce the illusion that the wing-like roof floats in the grove.

pool, Murray Legge Architecture

Along the western boundary of the site, a swimming pool extends beyond the point where the bluff drops precipitously. The perimeter is designed so the water laps right up to the stone pavers of the pool deck on three sides, and seemingly cascades over the cliff into a surge tank on the fourth. The trees and sky are reflected along this zero edge–a mirror image of the surroundings softly distorted and blurred by the rippling water surface.

view to the forest

La Grange Landscape by Murray Legge Architecture

La Grange Landscape by Murray Legge Architecture

plan

Budget Friendly Ways to Boost Your Curb Appeal

If you are preparing to list your home for sale, you need to give your curb appeal some serious consideration. Over half of potential home buyers claim that they have decided on a home often before seeing the interior.

Charming Apartment in Linnegatan, Sweden: From 1903 to Nowadays

Alvhem Brokerage and Interior charm us with a spectacular apartment situated in a historical building from 1903, on Linnaeus Way, in Linnegatan, Sweden....

Quarry Bay Residence in Hong Kong / Lim + Lu

Hong Kong, 22 January 2019 – Lim + Lu, the New York-founded multidisciplinary design practice, announces the transformation of a 1,200 square feet vacation-like haven that was previously abandoned for over 15 years in Hong Kong's Quarry Bay neighborhood.

House Among Olive Grove by Henkin Shavit Studio

Moshav Kidron, built of large agricultural estates, is a level flat ground Moshav in which the sizes of the estates create quite great distances between residences. Olive vineyards are the main component of the estate on which this family house was planned and built.

Pepita Restaurant: Central American Cantina Concept, Modernized and Colorful

Pepita restaurant is the latest project completed by the Washington-based Hospitality Construction. Description by Hospitality Construction: Mexican food fanatics rejoice: Another Mike Isabella concept is...

Related Articles