Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

Project name: Santo Tirso House / Portuguese House with a Gable Roof
Architects: Hous3
Location: Santo Tirso, Portugal
Total area: 286m2
Year 2020
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Text by Hous3

From the road you can see the house, on a small hill, with a dark silhouette in sharp contrast to its natural environment, offering a wide view over Santo Tirso. Its simple lines are the reinterpretation of the stereotype of the traditional Portuguese house with a gable roof.

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

We started by defining a northeast-southeast axis in the longitudinal direction of the land and oriented in the best view of the place. And in this linear orientation, the main volume is arranged, in a playful reconfiguration of the traditional house, it becomes remarkable in the landscape. A smaller, fat volume is attached to this one, which in addition to completing the programmatic requirements of housing is also an allusion to the annexes that traditionally are constant additions to the main house.

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

This volume departs from the entrance of the lot to create a kind of external decompression atrium. And in the simplicity of the composition of these two volumes, an intuitive understanding of spaces is promoted, inviting us to enter.

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

In terms of the program’s distribution, the reception lobby is the first point of contact with the house, leading us to the central and common areas of the house: dining room, living room and kitchen, spacious and generous with lots of natural light promoted by negative space, which is used as the extension of the indoor room to the outside, to the pool and outdoor dining room, taking advantage of the rhythmic play of light in the afternoon.

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

This central block also allows us to separate two spaces that were to be independent:
For the south-east, the private area, a corridor distributes the rooms and a small office, all of them with exterior spaces accessible through glass doors that balance the visual and physical connections to the landscape of each room;
To the northeast, the technical areas of housing and work, with double height;
Over these two areas, the traditional shape of the gable roof allowed the interior spaces to be modeled to complement the nature of the programs, creating a place for reading and studying.

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

Due to the simplicity and relevance of its interior design, with light, minimalist and smooth walls, it offers a peaceful living space. In contrast to the dark exterior, where the black plant tile and the pine together with the simple shape of the building create a striking graphic silhouette against the landscape.

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

On the whole, through the juxtaposition of its facade materials, we get closer to the natural, the beautiful, where we hope that its inhabitants are happy.

living room, Hous3 Architects

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

spiral staircase, Hous3

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

bedroom, Hous3

bathroom, Hous3 Architects

terrace, bedroom, Hous3 architects

outdoors, terrace, pool, Hous3

Modern Reinterpretation of the Traditional Portuguese House with a Gable Roof

See More Images in Gallery

Must Read

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 21

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces

This modern Brazilian home is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view.