La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea

Architects: AUM Architectes
Project: La Mira Ra House
Architect in Charge: Pierre Minassian
Location: South of France
Area: 3775 Square Feet
Year 2017
Photography: Erick Saillet

La Mira Ra house, located in the South of France, is the fruit of a long reflection about the marriage of the wild nature of the Mediterranean and the minimalist purity of contemporary architecture – a marriage resulting in a unique architectural project. Realized between 2015 and 2017 by Pierre Minassian and his team of architects, today the house offers its inhabitants an intimate opening towards the sea.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 1

The integration of the project in its environment and their cohabitation were the two key elements in the design of the project. Located in a classified site, this private domain is under the obligation to include the use of the local stone in all its constructions. This requirement coupled with the love of the architect for the peacefulness of the raw concrete give birth to a poetic embrace of the two materials.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 2

The stone finds its place by wrapping the house from the outside so as to melt it in its rocky environment. This is done so not only thanks to the rocks’ palette of colors close to that of the soil it lays upon but also by reflecting the sun’s rays with a warm glow.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 3

The inner shell is made of raw concrete aiming to create a sober and calm atmosphere. At the same time its’ smooth skin reflects perfectly the light rays penetrating into the house at sunset.By leaving the walls and ceiling naked the architect lets the raw concrete reveal its quirks – each surface proudly carries its own peculiarities and irregularities.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 4

The project distributes the program in two levels following the natural slope of the site so as not to hide the view for the villagers and at the same time to completely turn the house towards the breathtaking view. For this reason the upper volume, including the bedrooms, protrudes only by half a level from the ground. It splits up in the middle so that a discreet flight of stairs can descend and arrive in a patio marking the entrance of the house. The positioning of the latter – below eye level, ensures a first filtration of the gaze of the passerby and a first step towards the intimacy of the house.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 5

The lower volume, including the master and the living room and kitchen, is completely hidden from the outside eye. Its simple box shape made out of raw concrete opens to the sea with its fully glazed facade. The floor of the box is pulled outward to extend the interior space towards the view – the living room and kitchen can be opened entirely to the terrace thanks to the sliding glass panes. The living spaces thus transform into a summer living room – away from the burning sun but at the same time in the open air. Coupled with the openings of the entrance patio and resulting in a series of natural drafts, a natural cooling system takes place.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 6

The solar protection of the La Mira Ra house is ensured by the way the openings are treated. Full-height wooden louvers that adapt to their location and orientation are installed. In the upper volume, along the corridor overlooking the forecourt oriented south, the louvers are fixed so as to provide permanent filtration not only of sunlight but also of the strangers’ gaze. As for the rooms, oriented towards the view and therefore to the northeast, the protection is assured by the sliding shutters. Same idea for the lower volume – the louvers can also be hidden away in order to disappear from view. What’s more, the green roof allows a complementary thermal insulation and simultaneously contributes to the integration of the house in its natural site looking below from the top of the site.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 7

The outdoor spaces of the La Mira Ra house push further the insertion of the construction in its site by creating a walk that begins at the forecourt and then develops around the house and the pool facing towards the sea. This walk finally disperses in the desert garden exposing with great pride a beautiful collection of different species characterizing the floral diversity of the place.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 8

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 9

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 10

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 11

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 12

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 13

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 14

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 15

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 16

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 17

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Environmentally Friendly Country Home Built on 17th Century Stone Ruins

This environmentally friendly house sits in a protected copse with magnificent views north for more than 50 miles, a situation that would have afforded the occupants a defensive position against aggressors from the North.

Multipurpose Co-working and Gathering Space in Taipei / Yuan Architects

This space is a multipurpose co-working and gathering space located on the basement level. It is a flexible venue which can be adjusted according to different needs of its users - for work, rest, meetings, classes, or events.

Chelsea Penthouse by Kiki Dennis Interiors

Chelsea Penthouse is a superb interior design project completed by New York-based Kiki Dennis Interiors. Photographer: Brett Beyer

Eco-Luxurious Accommodations Dômes Charlevoix near Quebec City

“Dômes Charlevoix” is a new concept of four seasons eco-luxurious accommodations located in Petite-Rivière-Saint-François, next to the Massif de Charlevoix, near Quebec City.

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials

This net-zero cabin designed to be vacation home lies in a historic mining area in Washington State’s Cascade Mountains. Situated in a master-planned resort community, the house blends sustainable modern architecture with reclaimed rustic materials.

Grand Pavilion Home Addition / Windust Architects x Interiors

Grand Pavilion Home Addition seeks to answer the following questions: What are our needs as individuals? How do our relationships stand the test of time? What to do, and where to go, as we age?