Residential ArchitectureHousesSquare House in Genk, Belgium / Cocoon Architecten

Square House in Genk, Belgium / Cocoon Architecten

Square House in Genk, Belgium

Architects: Cocoon Architecten
Project: Square House
Location: Genk, Belgium
Year 2017
Photography: Liesbet Goetschalckx
Text by Cocoon Architecten

The site is located just inside the center of the city of Genk in the province of Limburg. The residents, a couple from Belgium and Japan, wanted a combination of living and working space close to the city, but in a peaceful oasis. So, we looked for a home that had two important qualities: a space that provided transparency, light and a sense of openness and at the same time enough privacy, so that intimate relationships between the residents could be fostered.

Square House in Genk, Belgium 3

The way we accomplished this was by seeing the home as a volume around a central inner courtyard. The courtyard allows light to penetrate deep into the room and also provides a natural privacy screen. The volume is characterized on the outside by several square perforations. The openings in the wooden façade appear to be placed arbitrarily, but they provide the spaces behind them with a framed external view in strategically chosen places.

Square House in Genk, Belgium 4

The volume gives a closed impression on the outside, but once inside, the completely glazed inner courtyard ensures that the home is flooded with light. This courtyard is used as a private patio that is concealed from the neighbors in the adjacent high-rise building.

Square House in Genk, Belgium 5

Although from the outside the home appears to have a flat roof, the entire roof slopes towards the courtyard. The high, spacious ceilings that slope towards the courtyard make the rooms dynamic and your attention is drawn to far into the patio towards the opposite rooms.

Square House in Genk, Belgium 6

The design includes height differences to define spaces. This makes the home very open and everyone’s presence there is felt, but at the same time also comfortably separated. One of the rooms is a contemporary interpretation of a Washitsu, a Japanese room, where old and new meet.

Square House in Genk, Belgium 7

The environmental footprint of the Square house is very small. The structure is made of a wooden frame and cellulose insulation, which minimizes the CO2 emission of the construction. The materials used are largely natural. The specific roof enables invisible installation of solar panels and the home is heated with a heat pump. The windows are all wood-framed and triple-glazed and have balanced ventilation. A grapevine in the courtyard provides a lot of shade in the summer, which prevents overheating.

Square House in Genk, Belgium 8

Square House in Genk, Belgium 12

Square House in Genk, Belgium 9

Square House in Genk, Belgium 10

Square House in Genk, Belgium 11

Square House in Genk, Belgium 13

Square House in Genk, Belgium 14

Square House in Genk, Belgium 15

Square House in Genk, Belgium 16

Square House in Genk, Belgium 2

Square House in Genk, Belgium 18

Square House in Genk, Belgium 1

Square House in Genk, Belgium 20

Bold architecture with maximum exposure to the views and seasonal rhythms

Owhanake Headland is a residential project completed in 2014 by Christian Anderson Architects in New Zeealand The architect’s description: This home overlooks a dramatic gulf landscape...

Three-Bedroom Apartment with Scandinavian Influences

Design: Normless Studio Project: Ground floor three-bedroom apartment Location: Trikala, Greece Date: December 2015 – August 2016 Size: 150 m² Photography: Giorgos Sfakianakis Designed by Normless, a Scandinavian influenced three-bedroom...

MaxHaus Apartment / W4 Arquitetura Criativa

This small open-plan apartment has smart multifunctional solutions to emphasize the potential of the space. The social areas are completely integrated, which facilitates the fluidity of the functions that the client needs; whether resting, working or welcoming friends and family.

South Beach Loft by Fiedler Marciano Architecture

The owners of this residential loft space in the South Beach section of downtown San Francisco, fell in love with the building’s industrial ‘bones’; concrete walls, wood ceilings, factory-style windows and exposed steel trusses

Four Oaks Apartment in the Old Town of Cuneo / BLAARCHITETTURA

The Four Oaks Apartment project by BLAARCHITETTURA consists in the renovation of a residential unit, part of a prestigious 19th century building. The area is located on the right side of the old town of Cuneo

Related Articles