Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Project: Park Terrace House
Architects: Phil Redmond Architecture + Urbanism
Team: Phil Redmond, Madeleine Clarke
Builder: H&M Builders
Structural Engineer: TM Consultants
Location: Christchurch, New Zealand
Year 2019
Photography: Simon Devitt

The Park Terrace House is located on the north-eastern edge of Hagley Park, bordering the western fringe of the Christchurch city, the new home occupies the front half of a long narrow site, with a future dwelling proposed for the rear.
The brief called for a two storey, three-bedroom home, composed as a gable form.

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Investigating the adaption of a heavy industrial gable form into a residential townhouse for fringe city living, the resultant building is a dichotomy, contradictory and schizophrenic in nature.

interior design / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The building is introverted, it reveals little to the outside, while subtly creating intrigue. Its materiality and hue are drawn from loss, adding weight and silence to the form. Internally spaces are light and airy, a city retreat, with living spaces engaging with the park beyond. The extraverted nature of the home comes to life at night with the weight and mass of the project disappearing and the sculptural nature of the interior showing itself to the world.

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The material duality of industrial and residential finishes creates an eased tension within the interior spaces.

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Upon entering the home through the large steel-clad door, the family is greeted with a sunroom opening up to the front terrace and garden. The exterior brick cladding wraps inside the entrance wall and continues up the stairwell. To the right a hallway leads to two-bedroom suites, laundry, garaging and a powder room hidden in the steel-clad stair wall.

blank

Open plan living and the master bedroom suite occupy the first floor. A large roof window wrapping the ridge of the skillion roof greats you at the top of the staircase.

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The master suite is separated from the living spaces by a sheltered courtyard carved out of the gable form. This courtyard creates a buffer between the master suite and the living spaces.

dining area / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The northern façade is punctuated with a series of steel lined dormer windows offering glimpses of the park and borrowed landscape from neighbours next door. A bespoke steel shelving unit and internal glazed wall separates the living floor from the stairwell whilst highlighting the brick wall beyond. To the gable end of the living space a large gridded window frames a tight view of willow trees in Hagley Park.

bedroom / Phil Redmond Architecture + Urbanism

bathroom / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

Must Read

Belvedere Penthouse in Downtown Montreal, Desjardins Bherer 12

Belvedere Penthouse in Downtown Montreal / Desjardins Bherer

Throughout the Belvedere penthouse, special attention has been paid to concealing mechanical services and creating a harmonious whole. Small recessed lighting fixtures form luminous rectangles on the ceiling, motorized curtains retreat into specially designed niches, kitchen cabinets are free of handles, and door frames fit flush with the walls.