Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

Project: Light Catcher Renovation
Architects: Lovell O’Connell Architects
Project team: Ana O’Connell, Tim Lovell and Ben Stevens
Location: Wellington, New Zealand
Text and photos: Courtesy of LOCA

The heritage-listed two-storey villa in Wellington, New Zealand, dating back to the 1870s, was in need of careful repair, maintenance and a thermal upgrade. Alongside this work, the clients were eager to open up the house to the sun and garden with a living / kitchen / dining extension.

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

The design response was to restore and upgrade the narrow 4.5m wide villa in keeping with its original character, alongside adding a modern single-story sun-catcher addition to the back that respected and reinterpreted the traditional materials, forms and scale of the villa. The generous stud is extended and timber craftsmanship celebrated. Skylights and over-sized sliding doors improve natural daylight within the house, and the extension contributes to the space for the new kitchen as well as an additional dining area. A textured wall acts as a sundial tracking the sunlight throughout the day., whilst the outside courtyard provides sunny outdoor seating and borrowed volume that enables the interior spaces to feel larger.

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

About Lovell O’Connell Architects
Lovell O’Connell Architects Ltd was established in 2013 by principals Ana O’Connell and Tim Lovell. Both principals are registered architects and have experience in a wide range of work within the residential, commercial and educational fields of architecture. Many projects they were involved in have been the recipient of awards for architecture, including 18 NZIA awards and finalist in 2012 Home of the year.

dining space by Lovell O’Connell Architects

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

kitchen design by Lovell O’Connell Architects

kitchen by Lovell O’Connell Architects

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Japanese garden: Spiritual refuge designed for contemplation and inner peace

If you love traditional Japanese gardens and you want to know more about how to decorate a Japanese garden you have arrived at the...

How an Old Outbuilding Became a Writer’s Workshop and a Garden Room for Guests

Sue Architekten has transformed an old outbuilding into a comfortable retreat in Wienerwald, Eichgraben, Austria. Project description: The workmen from the village wanted to tear...

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Overlooking the natural elegance of the Mount Sutro Open Reserve, the Twin Peaks Residence is a direct reflection of the occupants who live there, two highly active 30-somethings with a passion for yoga and a thirst for travel.

Parisian Apartment Refurbishment / JCPCDR Architecture

Located in one of the most desirable and picturesque districts of Paris, this cosy, one bedroom 75m2 flat embodied most of the challenges commonly encountered in parisian elder buildings.

Caeli Villa on the Island of Thassos / Ark4Lab of Architecture

At Prinos bay, on the island of Thassos you can find The Caeli villa 200 meters from the sea. The building is developed in two levels, astride a linear axis.

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers

The intervention in a semi-detached home, located in a perfectly consolidated urban area of the city of Oporto, had as its objective the simplification of the way of dwelling, of a house that already accused the passage of time.