PhotographerBarbara Corsico PhotographyExtrarchitecture Renovates 1840s Brick Cottage in London

Extrarchitecture Renovates 1840s Brick Cottage in London

Brick Cottage

Located in the Westbridge Road Conservation Area in Battersea by the River Thames, the house is part of a group of brown brick cottages, dated circa 1840, originally with a flat roof at the rear and sixteen pane sash windows. This brick cottage has been renovated by Extrarchitecture. The final design of the house has been achieved in three different stages spread in the past 10 years and completed in May 2015. The main challenge – not mentioning digging a 300 cubic metre basement in close proximity to the river – was to create a contemporary design capable of merging the different phases of construction without appearing to be a mish-mash of materials and styles.

Brick Cottage 1

The first impact the house makes is one of surprise: a meticulous conservative restoration to the front of the house leads into a modern open plan interior with sharp lines softened by a French honey-colour limestone floor and antique family furniture. This approach of contrasting modern sharp lines with warm finishes and vintage furniture is often used by extrArchitecture in residential projects to avoid the aseptic white box effect.

Brick Cottage 2

The Ground Floor respects Modern Architecture’s open space rules. The different zones and functions are defined by furniture but merging one into the other. The bespoke ten metre long piece of furniture in white matt lacquered Betacryl forms the kitchen workspace which then transforms itself into a console for the dining space and a cabinet and bookshelves for the living area.

Brick Cottage 3

Super-slim sliding full height glass doors create the in-out connection with the garden to be enjoyed all year round. The studio, a wooden volume with green roof in the back garden, optically doubles up the house.

Brick Cottage 4

Every detail has been focused on accentuating height and light. Five metres height space between dining and living zone distract the attention from the cottage’s traditional low ceilings and creates a fluid connection between the floors. The extensive use of glass, open tread staircase, skylight and white walls fills the house with light in any season.

Brick Cottage 5

The basement with its three metre ceiling height, tall doors and light-well with plants is completely integrated into the house. A meticulous study has been done on bespoke storage to avoid the natural clutter produced in a family house and to give space and freedom to each member of the family and guests. Photography © Barbara Corsico

Brick Cottage 6

Brick Cottage 7

Brick Cottage 7

Brick Cottage 9

Brick Cottage 10

Brick Cottage 11

Brick Cottage 11

Brick Cottage 12

Brick Cottage 13

Brick Cottage 15

Brick Cottage 16

Brick Cottage 17

Thank you for reading this article!

Spiral House in Connecticut Integrating Modern Coastal Design

Situated along the Connecticut shoreline of Long Island Sound, the Spiral House seeks to engage, enhance and reflect the surrounding coastal climate and its atmospherics of light, air, and water.

Summer House with Triangular Profile

Project: Summer House Architects: Leo Qvarsebo Location: Västerbyn, 770 70 Långshyttan, Sweden Developer: Leo Qvarsebo, Mattias Granwald, Robobygg AB Area: 90.0 sqm Year: 2014 Photo Credits: Lindman Photography The architect Leo...

Netanya Penthouse by Dori Interior Design

Designer: Dori Interior Design Project: Netanya Penthouse Area: 146sqm Location: Netanya, Israel Photography: Adi Cohen Zedek Dori Interior Design has completed the project Netanya Penthouse, a private residence located in...

Endless Encinitas Summer by Matrix Design

Matrix Design has designed Endless Encinitas Summer, a contemporary house in San Diego, California, US. Project description: On top of a low coastal divide, the...

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature and the mountains. The site on which the house is placed is a complex place with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic "frameworks".

Related Articles