Lockeport Beach House by Nova Tayona Architects

- Advertisement -

Lockeport Beach House

Architects: Nova Tayona Architects
Project: Lockeport Beach House
Location: Nova Scotia, Canada
Area: 205 m2
Photography: Janet Kimber
Courtesy of v2com newswire

Within a protected cove along the South Shore of Nova Scotia, at the end of a stretch of sand, a river empties out into the sea. Time and tides have created a one-kilometre forested sandbar on which this beach house lightly sits.

Lockeport Beach House 1

Despite its dramatic location on an expanse of shoreline, the clients also were drawn to the internal, cozy character of the site, and so, Lockeport Beach House is an oxymoron. Scraggly tamarack and spruce trees covered in Old Man’s Beard are very particular to some areas of Nova Scotia and thrive in the 10 cm of shallow soil here. The trees shelter the site from the openness of the beach, defend against sandbank erosion, and create a very specific sense of place.

Lockeport Beach House 2

A mandate of protecting the sandbank, and the clients’ appreciation of hearing the ocean, but not seeing it were starting points for siting strategy. They did not want their new house to be on display from the beach, and the design response celebrates the property as a site within a larger site of unspoiled coastline. Resisting the urge to expose the house to the beach created a framework for the overall design that works to highlight and respect the inherent beauty of a forest site beside the sea.

Lockeport Beach House 3

The Lockeport Beach house is elevated on helical piles bearing six meters into the sand, minimizing excavation, tree clearing and sandbank erosion. Oriented 20° west of south, the design takes advantage of passive solar orientation, and catching light. At 10’ deep, the 48’ wide cantilevered roof culminates into a razor-edge. It provides shade in the summer, and allows the low winter sun to warm the concrete floors in the cold season. The asymmetrical gabled roof also leverages coastal storms, collecting rainwater that is funneled into three 1750 gallon (6700 litre) cisterns, providing the sole source of water for the house. The scale and relationship of the private and communal spaces and their views to the exterior reflect the initial impressions of the site – at once cozy and intimate, yet open, and expansive – and expresses a series of spatial experiences as one moves through the house.

Lockeport Beach House 4

A typical response for waterfront property would be to clear the tree line to reveal the view, however, this project seeks to maintain as much as possible, the site as-found. From the beach, and to locals, the house is hidden; its modest siting plays a small role in preserving the unspoiled forest edge and coastline.

Lockeport Beach House 5

Lockeport Beach House 7

Lockeport Beach House 15

Lockeport Beach House 6

Lockeport Beach House 8

Lockeport Beach House 9

Lockeport Beach House 10

Lockeport Beach House 11

Lockeport Beach House 12

Lockeport Beach House 13

Lockeport Beach House 14

- Advertisement -

Edgeland House – A Bunker-Style Home Designed for a Science Fiction Writer

Edgeland House is a private residence designed by Bercy Chen Studio in Austin, Texas. The Edgeland House is commissioned by a science fiction writer...

Bommel collection – Pompon by Myra Klose

Mik brand was founded in 2010 by the German designer Myra Klose. Myra studied fashion design at the universities from Madrid and Trier (1992-1996)...

CaSA Has Transformed a Dark Apartment into an Attractive and Open-Spaced Home

The project, meant for a bachelor with a penchant for sports and cycling and a passion for design, transformed a highly partitioned, ancient layout, dark apartment into an open-spaced two-bedrooms home with a large living space and bespoke features.

Alexandria House / Aqua Perma Solar Firma by CplusC

The Alexandria House is tailored to the needs of a modern, environmentally conscious and socially responsible couple. Alexandria House - Aqua Perma Solar Firma is the most sustainable project we have made.

Nolintha Residence – Renovation and Small Addition / In Situ Studio

The Nolintha Residence is a renovation and small addition to an historic, 1920s four-square house in downtown Raleigh. Our clients, who are brother and sister, are successful restaurateurs.

33 sqm Mezzanine Apartment in London / Art Buro

Art Buro recently have completed this small apartment in London. Project design: The concept was designed for a young couple, both working in the creative...

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

This summer house is set on the banks of Lake Huron in a small, remote Canadian town about an hour’s drive from London, Ontario. While the architectural context might be characterised as somewhat conservative “cabin country”, this house attempts to extend the possibilities of the traditional lakeside family retreat ...

Saarbrücken Villa / Weber + Hummel Architekten

The outstanding property is located on a slope side with a panoramic view over the valley. The house consists of three storeys and orients all bustling areas towards the view.

Old Clay Timbered House Renovated in Belgium by Burobill

This old clay timbered house is located in rural Heers, Belgium. The house was completed renovated by Brussels-based Burobill studio.

Garden House Under a ‘Hanging-Basket’ Roof / Hayhurst

Garden House is a new home, studio and gallery under a 'hanging-basket' roof for Whitaker Malem: the artist and costume-maker duo behind works by...

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

As part of the New Student Precinct, Melbourne University were looking to build a triple bottom line student experience. It was to build on cultural diversity, be wholly sustainable, socially responsible and provide a new and unique student offering ...