Casa Zirahuén in Mexico / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

Project: Casa Zirahuén
Architects: Daniela Bucio Sistos, Taller de Arquitectura y Diseño
Lead Architects: Daniela Bucio Sistos
Other Participants: Arq. Edel Hernández Arq. Enrique Melchor
Location: Zirahuén, Mexico
Area 8019.11 ft2
Project Year: 2018
Photographer: Dane Alonso, Mariano Rentería Garnica

Casa Zirahuén is a holiday house located in a small town of Michoacán called Zirahuén. From de heights of the hills, the project rests amongs the site’s vegetation. The lake of Zirahuén is to the west, directing all the project’s views towards it.

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

The main goal of Casa Zirahuen’s design was to recreate and reinterpretate the mexican cabin, not only by retaking volumetric aspects but also in vernacular constructive techniques. We made coatings on interiors and facade walls with site’s clay soils named ‘charanda’ and ‘topure’. The arrangement of the stone in the masonry walls of Casa Zirahuén was inspired by the stone fences that delimit the land in the towns that we see throughout the state. The two way inclined concrete slabs cover the interior spaces and extend outward to create shelters also on the outside.

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

The house is divided into 4 cabins, the largest contains the social program; living and dining room, the copper kitchen, a stairway to a lookout in the rooftop and a cellar area in its basement. The other 3 cabins, house the private program in its first and attics plants, all three of them are connected through hallways on the ground floor and small bridges in the attics plant. Two of the private cabins have a basement floor with a lake view, a bar and a gym with jacuzzi.

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

The 3 cabins are disarticulated from the main cabin to create a central courtyard, an important meeting point in the project.

living room / Taller de Arquitectura y Diseño

The decision to divide the program into different volumes is taken from the search to create interior/exterior walks throughout the site in any direction you take in Casa Zirahuén. One of the routes is the back passage of the private cabins, where the water fonts and rocks dialogue with the concrete roofs that fly to the limit of the masonry walls.

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

Santa Clara del Cobre is located a few kilometres from Zirahuén and we were fortunate to work with copper artisans to fully line the kitchen and create pieces such as bath tubs and bathroom sinks. At the sunset, the copper kitchen becomes a large amber lamp that illuminates the meetings and gathering in the main cabin.

kitchen / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

bedroom / Taller de Arquitectura y Diseño

bathroom / Taller de Arquitectura y Diseño

fireplace / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén / Taller de Arquitectura y Diseño

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Brighton Bunker – Outdoor Living Space by Dan Gayfer Design

Brighton Bunker is an extension project of an outdoor living space completed by Australian studio Dan Gayfer Design. Description by Dan Gayfer: The rear area of...

How to Create a Personalized Space for Your Pet

As much as we all love our pets, very few of us spend much time decorating their area of the home. The pets’ food...

Bartoskova Loft in Prague / SMLXL Studio

Czech studio SMLXL has recently completed Bartoskova Loft, a minimalist and modern apartment located in downtown Prague. After a long search of an apartment offering...

The Junction Residence / Mark Lawler Architects

The involvement of an architect in these critical finishes to the Junction Residence made a huge contribution to the success of the completed building.

CooLoft – Loft House Rotterdam by EVA Architecten

An old industrial building that used to serve as a warehouse and office space is situated directly at the Coolhaven in Rotterdam. Due to its concrete skeleton, the building has a typical industrial character from the 1950s of the Rotterdam reconstruction era.

Loop Chair is very expressive and fun! What do you think about Loop?

The Loop Chair is designed by Swedish studio Markus Johansson. The straight line is the shortest path between two points, but it rarely is the...