Suntrap House / Anderson Architecture

Suntrap House, Anderson Architecture

Project: Suntrap House
Architects: Anderson Architecture
Location: Sydney, Australia
Completion date 2017
Photographer: Nick Bowers

A home’s liveability begins and ends with its orientation. For this heritage home in the inner western suburb of Lewisham, south-facing living quarters meant the family spent most of their time in cold, dimly lit rooms. Not much fun. But we had a plan, and one that resulted in a doubling of thermal efficiency in this part of the home from 3.2 to 6.4 stars!

Suntrap House, Anderson Architecture 1

With a growing family, including a four-legged friend, more space and improved connection with the backyard was a must, but thermal performance would be central to improved comfort. To bring in light and warmth, we proposed the demolition of an old addition and a careful redesign of the new. We knew we wanted to maximise budget and impact for the client, so we reduced the number of additional bedrooms (waste not, want not). To balance this, we dedicated a modest first floor addition to a more expansive parents’ bedroom with ensuite.

Suntrap House, Anderson Architecture 2

But our key move was to introduce an internal courtyard. We opened the heart of the home to the sun, where strategically placed eco-friendly concrete walls and hydronic heated flooring brought much-needed heat gain to cold zones. New awnings let in winter sun and we specified heavily insulated prefabricated wall and roof panels, and double-glazed windows, to help maintain comfortable indoor temperatures.

Suntrap House, Anderson Architecture 3

The kitchen, dining and living are now warm in every sense.Reclaimed spotted gum flooring from the old addition we repurposed in cupboard faces and in a timber-lined ceiling above the kitchen. Our gorgeous, cantilevered stair detail adds a sculptural element alongside the courtyard, but it also lets in beautiful morning sun, warming breakfasters’ backs as they sit at the kitchen bench.

Suntrap House, Anderson Architecture 4

Bricks from the old kitchen were repurposed as another strategic thermal mass wall in the backyard. This doubles as a screen for a 1400L tank that supplies ample rainwater for the newly landscaped garden.A horticulturalist captured the clients’ love of Australian native plants here in a design that promotes birdlife and other local fauna. The theme continues into the internal courtyard where the blackened trunks of the iconic Xanthorrhoea grass trees echo our choice of blackened timber cladding.

Suntrap House, Anderson Architecture 5

Of course the lesson in all of this is eco friendly architecture and heritage homes are the perfect bedfellows. And The Suntrap house is one lovely, warm bed.

Suntrap House, Anderson Architecture 6

Suntrap House, Anderson Architecture 7

Suntrap House, Anderson Architecture 8

Suntrap House, Anderson Architecture 9

Suntrap House, Anderson Architecture 10

Suntrap House, Anderson Architecture 11

Suntrap House, Anderson Architecture 12

Suntrap House, Anderson Architecture 13

Suntrap House, Anderson Architecture 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne

Located in Hawthorn East, this black brick apartments (Ari apartments) lives in the heart of the historical brick-making area and only a stone’s throw away from the original brickworks site itself.

Jessamine Ave Residence in Melbourne / Project Group

Jessamine Ave Residence was completed recently by Project Group, a Melbourne-based building company. The project involved demolition of the existing structure while retaining the front 2...

Hrusice House: Reconstruction of an Rural Residence by Atelier SAD

The village of Hrusice near Prague is inherently connected with the work of famous Czech painter and writer Josef Lada, who was once acclaimed also by Pablo Picasso and who was born here.

King David Apartment in the Heart of Tel Aviv / Kedem Shinar Design

Inspired by two-dimensional graphic design, the King David apartment contains graphic elements such as a custom-made lamp in the living room which "climbs" up the wall in straight angles, white tile cladding with colorful grout in two bathrooms, thus creating grid-like graphic compositions.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

Desai Chia Architecture designed this loft for a photographer who was seeking a serene live-work environment. The 5,000 square foot industrial space was fully renovated to include a library/reception area, living and dining areas, a kitchen, a photo studio, two bedrooms, two bathrooms, a powder room, and ample storage space.

Arruba Bach – Exciting and Vibrant Treehouse by Bossley Architects

Arruba Bach is a studio retreat designed by Bossley Architects in Awhitu Peninsula, New Zealand. Description by Bossley Architects: A relatively mundane set of requirements...