London White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi

Architects: Studio Octopi
Project: London White Lodge
Location: Putney, London, United Kingdom
Area 250.0 sqm
Photography: Jack Hobhouse

London White Lodge is part of a group of houses along the Upper Richmond Road better known as ‘Captains’ or ‘Nelson Houses’. Built in the 1860s, the name is attributed to the former landowner who developed the land, who married Francis Bolton, daughter of Thomas Nelson, 2nd Earl Nelson and also great niece of Admiral Horatio Nelson.

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 1

Studio Octopi were commissioned to extend and refurbish the private house in 2013. The design brief asked for the addition of two bedrooms, playroom and resolution of the disjointed ground floor plan. The completed works have extended the house to 250sqm, a 100sqm basement and 65sqm rear extension.

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 2

The kitchen extension replaces a 1990s conservatory and unifies the rear elevation and relationship with the rear garden. Taking reference from the existing late Georgian gault brickwork, the new 21” long, Petersen ‘Kolumba’ handmade bricks were chosen to emphasise the broad width of the property. The extension’s flank walls are set in from the boundary, the eastern elevation retaining access to link front and rear gardens. By spanning the width of the house the new extension links all the ground floor living spaces which were previously fragmented. A sliding picture window is set within the brickwork and provides views to the garden from an intimate snug area. By contrast, the kitchen and dining areas open onto the new elevated garden terrace via a 7.5m fully glazed door. The head of the glazing overlaps the roof construction, increasing the connection with the landscape and referencing mid-century modern houses so admired by the client. The delicacy of the glazing creates a striking counterpoint to the mass of the brickwork.

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 3

Full height glass screens enclose the internal stair to the basement. This vitrine provides acoustic separation between the kitchen extension and basement playroom. Over the stair is one of the three extension roof lights. Each rooflight is lined out in anodised aluminium panels. The panels reduce the apparent depth of the reveals whilst also providing a shimmering light, capturing the acute early morning sunlight in this north facing extension. The timber stair to the basement has a bead blasted stainless steel handrail and exposes a panel of existing London Stock brick which is up-lit from within the floor.

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 4

The basement has two bedrooms, shower rooms, playroom and kitchenette. Generous natural lighting was a key component of the design brief. Front and rear lightwells connect to outside spaces. From the playroom, recessed glazed doors and a broad landscaped stair connects with the garden. The recessed sliding/folding doors create shelter under the overhead brickwork but also the illusion of weightlessness to the extension.

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 5

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 6

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 7

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 8

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 9

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 10

White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Atlantic House / Bates Masi Architects

Located in Amagansett, NY, Atlantic House is a single-family house designed by Bates Masi Architects. Across the street from the property, in the low dunes near...

Architect Luca Compri Combined Wood and Iron to Modernize a 1960s Apartment

The project is a renovation work which has completely changed the distribution and the interior space of a 120 sm apartment built in the 60’s in Varese. The old partition walls and the long corridor have been demolished to give place to three big boxes inside the apartment

Flipped House by Atelier RZLBD

The product of a gut renovation and second-storey addition to an existing brick bungalow on the south-west edge of the Knob-Hill Park in a residential neighbourhood in Eglinton East on the border between Toronto and Scarborough, Flipped House is a two-storey property designed for a developer looking to offer real estate buyers a modern, turnkey home

New Cross Lofts Living in Artistic Quarter of South East London

New Cross Lofts consists of 2 bespoke lofts and 2 work studios designed by the team at Chan and Eayrs. The lofts are flooded with natural light, complemented further by the limed natural tones of the panelled interior and white washed walls.

Parkville Townhouses by Fieldwork Project

This four townhouse development presents a highly site responsive design with a strong ESD focus, characterised by fundamental principles such as its strong emphasis on internal amenity, privacy, access to light and significant landscape planting.

Hofmann House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

Three elements make up the Hofmann house project. An extruded cover in the longitudinal direction of the ground with a “T” shape is the framework in which space is inhabited. This geometry let us feel the sea, protecting from prying eyes, having the sense of living without neighbors.