Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Project: Elsternwick House
Architects: Clare Cousins Architects
Design Team: Clare Cousins, Oliver Duff
Location: Elsternwick, Melbourne, Victoria, Australia
Photography: Lisbeth Grosmann

Description by Clare Cousins: Elsternwick House provides a growing family with more space and greater amenity, while preserving and celebrating the heritage of their original home. The new two-storey pavilion occupies a narrow pocket of the site; limited to the north and west by the original roof, to the south by the permitted boundary envelope and on the east by the rear laneway.

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Upon entry, the eye is drawn down the period hallway to a framed view of the garden beyond. Blackbutt flooring in the original house inverts to line the ceiling of the addition, differentiating material treatment between the old and new. Newly extroverted living zones are located at the rear taking advantage of northern sunlight, spilling out to enjoy the lush garden space and new swimming pool.

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Children’s bedrooms are strategically located upstairs along the south, with large sliding doors opening to a narrow sun-filled corridor. Screened by perforated fins to avoid overlooking neighbours and limit western sun, the upstairs corridor instead directs focus to an established Jacaranda in the garden. The outlook, natural light and a small reading bench make the first-floor corridor a play space where the children spill out from their bedrooms.

kitchen / Clare Cousins Architects

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

interior design / Clare Cousins Architects

interior design / Clare Cousins Architects

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

bathroom / Clare Cousins Architects

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Must Read

Objet Élevé – Solution to Save Space by Mieke Meijer

Objet Élevé – Solution to Save Space by Mieke Meijer

The Objet Élevé, and is made of oak and steel, being ordered for the designer's home. The lower half of the ladder is used as storage space and shelves, all being part of a desk.