Beaches House by Odami

Beaches House by Odami

Project: Beaches House
Interior Designer: Odami
Location: Toronto, Ontario, Canada
Project size 3200 ft2
Completion date 2021
Photo Credits: Doublespace Photography
Courtesy of Odami

Toronto’s Beaches neighbourhood presents a peculiar condition within the city. Vast, sandy beach stretches out along the northern shore of Lake Ontario, transporting visitors away from the buzz of the city. Just one block north, Queen Street, lined with busy shops and restaurants, runs parallel to the water, extending all the way to downtown. To experience the area is to seamlessly transition between a natural and calm landscape, and an urban and lively atmosphere.

Beaches House by Odami

“Beaches House” is a split-level residence located in the middle of these two environments, with Kew Beach to the south, and Queen Street to the north.

Beaches House by Odami

Responsible for the interior design, our goal was to create a home which would reflect this contradictory context: a house which would belong as much to the city as it would to a beach far removed from it.

dining room, Odami

The interior design was rooted in elements typical of a traditional beach house — light, airy tones; the simple use of natural materials; and walls clad with painted wood paneling — reworked to reflect the contemporary taste and lifestyle of its owners.

Beaches House by Odami

Different rhythms of wall paneling were applied to the walls of the main living spaces, providing depth and texture. The central staircase, which winds its way up through the split levels of the house, was detailed with thin steel pickets and floating treads, continuing the rhythmic language of the paneling. Finally, in the bedrooms and bathrooms of the last floor, the sequence comes to rest, as light, repetitive elements give way to moments of stillness, calm, and dense materiality.

staircase, Odami

bedroom, Odami

living room, Odami

bathroom, Odami

Subscribe to our newsletter

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project

The Voltaire apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition.

Budget Friendly House Completed in Just 3 Months

The project was based on an existing edicule located near one of the lateral boundaries of the site. The initial program contained only one bedroom, a bathroom and a warehouse that totaled 24sqm,

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

This adaptive reuse of a former warehouse has maintained the exterior almost untouched, with only a few new windows inserted into existing openings. This soft touch has been extended to the interior,

Marbel House / MYCC Oficina de Arquitectura

Located in Boadilla del Monte, Madrid, Marbel House is a single-family house deigned by MYCC Oficina de Arquitectura. From the architect: A sports-loving couple gets...

Old Maylands Cottage Turned into a Mid-Century Modern Home

This old Maylands cottage was modified and decorated by Dalecki Design Studio. The studio was founded by Janik Dalecki, a multi award winning building...

Recommended Stories