Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

- Advertisement -

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Project: Carla Ridge House
Architects: Whipple Russell Architects
Interior Design: McCormick and Wright
Location: Beverly Hills , United States
Area: 8125 ft2
Year 2018
Photography: Jason Speth

Guests coming up the front steps of this hilltop home are met with a Carrera marble sculpture by Richard Erdman, titled Serenade, selected by our clients, whose devotion to the process made this an especially joyful collaboration. Also part of the team were Robert Wright and Jason York of McCormick and Wright, who did the interior design and were a distinct pleasure to work with. There are a lot of details and non-standard finishes in Carla Ridge House – personal taste, not trendy taste.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

The dark-grey rough stacked-slate exterior is capped with crisply contrasting white stucco. A pivot-style all-glass front door and surround welcomes you to the modern West Coast lifestyle, framing a view through the house to the hills beyond. Inside, just left off of the foyer and down a few steps, is the powder room featuring Whipple Russell’s signature vertical ribbon windows and Anne Sacks concrete and ceramic-glazed tile in chocolate. And to the right and up a split-level are the two guest bedrooms with baths. All bath countertops are Dekton XGloss.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

The central open volume topped by a skylight is Marc Whipple’s modern take on the traditional courtyard. He took the courtyard, and sunk it so that all the below-grade rooms open off of it, transforming what normally would be a dark basement into a lower floor with light and views – the anti-basement. The large skylight pulls the dramatic focus upwards as well, so this vertical volume contains both dynamics seen while crossing the glass bridge.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

For Marc, this central volume is the magic that allows, “A visual connection along different axes within the Carla Ridge house, reminders of where you are going and where you have been. The design theory is one that we perfected with the Summit house, (and then applied to our Walker Road and Georgina Avenue houses as well) where the clients wanted a big house, 10,000 plus sq. ft., but then wanted it to “live small.” I understood that to mean if you are going to bed you aren’t going up a closed stairway and down a hall to the third door on the left. The idea is that right outside your bedroom you can look back to where you were, catch a corner of the kitchen, or see into the family room to say goodnight to someone. In this design you can be downstairs next to the theater and see someone near the front door, or be practicing your golf swing, and in a few steps see who is up in the kitchen. Absent this strong design drive of the central volume, the family connection is lost. This strategy guides a lot of decisions at our end, and when you explain it to a client they sort of get it – but when they see it and feel it as the house takes shape, they say, wow, – I love it.”

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Surrounding this sunny atrium are the kitchen, living, and dining areas. The sleek all-white kitchen island and cabinetry are Glacier White Glossy Lacquer from the Varenna line by Poliform, with countertops of Dekton XGloss, Halo Collection, and bar chairs from Brueton. The living and dining areas are divided by a 3-sided fireplace of the same exterior stacked slate, which extends beyond the glass to the patio. One living room seating area is composed of four swivel chairs by Juin Ho, covered in soft white alpaca around a dark marble coffee table with gold mica flecks from Brueton. Next to the fireplace is a Holly Hunt chair and small Juin Ho drink table. The round dining table is by Hellman-Chang in NY, and chairs are by A. Rudin.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Just off the living room, there are a few steps down to an intimate library seating area with a built-in bar cabinet, all open to the central volume and an adjoining home office. At the back of the house two walls of glass give the living space panoramic views across the pool and patio to the slopes and greenery of Beverly Hills. These window walls glide open for a stroll to the pool and patio entertaining spaces. The property extends out in a V-shape towards the view; at the far point is a large built-in seating circle around a fire pit for gathering with friends.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Because the backyard space is not large, detail was key. The functional spaces – seating, pool, spa and cooking, all needed to be working and flowing together as you look out from the Carla Ridge house. The acrylic wall between the spa and pool, pedestal walkways across the water, and specialty lighting, were additions that brought an extra interest and style to the outdoor living space. Marc’s design theory here is that in small spaces, refined detail creates more interest.
Also open to the pool and patio is the owner’s suite. The painting above the bed is by James Nares, and headboard is by Holly Hunt. The custom nightstands are from Ironies which is available through Kneedler-Fauchere. Three-inch thick resin slabs were countersunk into the tops of the chests, creating an amber pool effect. The fronts are resin, distressed for a crackled linen look, with a charcoal gray finish. Interiors are Mindi wood.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Floating stairs lead down to the bottom level – or you can take the elevator of polished mirrored stainless-steel at right of the foyer. In addition to connecting the Carla Ridge house visually, the below-grade space was needed to fulfill the design program. “We like clients to give us a list of spaces they require,” says Marc. “Which in this case included an elevator, library, office, theater, gym, salon, golf simulation area and roof terrace – there didn’t appear at the outset a way to fit all of this on the property and still meet building height restrictions.” So, a complete subterranean level seemed a natural solution, along with doing portions of the house split-level – the library is down a few steps allowing the roof terrace to fit above it. The guest bedrooms are up a few steps, creating a more private space, and also giving those extra feet to the garage below. Three dimensionally, it’s a complicated design. When the clients saw our solution, adds Marc, “Their grasp of volume, juxtaposition, and axes was immediate.”

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

The downstairs courtyard area, lit by the skylight, includes seating and wine storage. The surrounding rooms include a full gym and weight room, a salon with massage table and full bath with steam shower, a golf simulator, and an 8-seat home theater, with carpeting from Decorative Carpets. This is a high-tech house. Not only does the home theater have state-of-the-art projection and sound, the car park features a turntable that identifies each car, rotating to a preset angle, enabling it to exit with ease.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Marc observes, “This project was ultra-custom – a new category – this one falls into that. When our clients are into it as much as we are, with such a deep visceral collaboration and communication, I think you feel it when you walk through the house. There was a lot of conversation articulating a design aspiration and then trying to solve it.

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Carla Ridge House / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

Hilltop Home / Whipple Russell Architects

- Advertisement -

Wood House with Single Level “Built at the Height” on a Metal Frame

Highway House is a family home designed by Melbourne-based Room 11 Studio. This wood house has an area of 135 sqm and is located in...

Garden House Under a ‘Hanging-Basket’ Roof / Hayhurst

Garden House is a new home, studio and gallery under a 'hanging-basket' roof for Whitaker Malem: the artist and costume-maker duo behind works by...

Appareil Architecture Offers a Tone-on-Tone Decor for a Residence Between City and Nature

The decompartmentalization of the interior now allows a much more fluid circulation as well as an increased bursting of light. Tone on tone coloring or layering, is a decorative technique that takes a single or a few colors and uses different saturation of that color(s) throughout the space

Kitchen Cafe – contemporary design by Natalie Du Bois

Kitchen Cafe is an interior design project realized by the designer Natalie Du Bois, from Auckland, New Zealand. The designer’s description: Careful thought was put...

Devil’s Corner Creates a New Travel Experience on the Tasman Coast

The recently completed project by Cumulus Studio, Devil’s Corner Cellar Door and Lookout are beautifully situated on the Freycinet Peninsula, Tasmania, with views of...

Gallery Brick House / Neil Dusheiko Architects

Gallery Brick House is a private house renovated and extended in 2016 by Neil Dusheiko Architects. The house is located in London, UK.

House 36 is Shaped like a Mountain Crystal / Stuttgart

House 36 is a project conceived by Matthias Bauer Associates in Stuttgart, Germany. Description by Matthias Bauer Associates: Combining a stone cavern with a glass...

Unconventional Cabin with a Strongly Scandinavian Aesthetic

This 160 sq.ft. all concrete structure is one part Scandinavian minimalism and two part Virginia countryside. With a crackling fire that heats the hot tub, solar panels, cisterns, murphy bed, shower and compost toilet this off-grid structure ...

Historic Details Meet Contemporary Brooklyn Lifestyle

Upon purchasing this twenty-five-foot-wide brownstone in the Brooklyn Heights Historic District, the Owners were charmed by some of the house’s existing historic details, but knew some updates and repairs would be necessary to fit the needs and lifestyle of their then family of three.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain

The Barrio de San Gabriel is undergoing urban transformations. In this street has been constructed San Gabriel house that bets to promote the life of neighborhood, unlike the new multi-family blocks.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae is our proposal for a weekend house in Santo Domingo, a coastal area located 120 km. from Santiago. The strong winds that predominate in the summer from the west, made us raise the house in parallel to the length of the land, in east-west direction ...