Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 1

Project: Modern Version of a Traditional Seattle House
Architects: SHED Architecture & Design
Project: Capitol Hill House
Location: Seattle, United States
Area 2458.0 ft2
Photography: Rafael Soldi
Text by SHED Architecture & Design

Originally occupied by a small cottage in disrepair, this new modern home in East Capitol Hill is an economical, efficient, low-maintenance, and modern version of a traditional Seattle house. By limiting windows along the sides of the house and focusing the glazing towards the east and west, the home establishes a strong connection to its front and rear yards while protecting its occupants from the heavily used side-yards of the neighbors.

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 2

Site
This 40’ x 120‘ lot in East Capitol Hill sits on a well-traveled arterial along a bus line. Originally occupied by a small cottage in disrepair, this site is flanked by two multi-unit buildings: to the south a rental house that extends the length of the property line with several windows along that façade; to the north, a triplex with a south-facing entry court encroaches upon the original plot by means of an easement. The primary orientation is east toward the tree-lined street from an elevated front yard, from which the ground gently slopes west up towards a flat rear yard and existing garage and driveway along an alley.

living room, SHED Architecture & Design

Program
The clients asked for an economical, efficient, low-maintenance, and modern version of a traditional Seattle house – one with primary living spaces on the main floor and three bedrooms above. Having come from a culture with a tradition of courtyard houses, the clients were intent on creating comfortable outdoor spaces with a strong connection to their interior living areas. The social family chef wanted the kitchen to occupy a central and commanding position in the house. Because the clients use diverse forms of transit, they desired easy access both from the garage in back and the bus stop in front.

living room, SHED Architecture & Design

Design
By limiting windows along the sides of the house and focusing the glazing towards the east and west, the home establishes a strong connection to its front and rear yards while protecting its occupants from the heavily used side-yards of the neighbors. A walled and elevated terrace extending from the sunken living room claims the front yard as occupiable space and shields the fully glazed living spaces from passersby. This terrace and the adjacent front entry are partially framed by white walls and ceilings that extend from the interior, welcoming and protecting visitors. Corrugated metal siding and concrete site walls were used where privacy was desired, while wood windows, doors, and siding were used at the sheltered open ends where people interact directly with the building’s exterior.

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 6

Sustainability
A high performance enclosure is achieved by Advanced Framing (requires up to 30% less lumber) and an effective combination of insulation products and methods. Triple-pane windows protected by aluminum plate ‘visors’ and metal siding create a low-maintenance envelope. A south-facing light monitor with a motorized north-facing awning window creates a stack effect for ventilation while providing ample daylight. Heating is supplied by a high-efficiency boiler, indirect water storage tank, and in-floor radiant heating controlled by programmable (Nest) thermostats. With the exception of select decorative fixtures, LED lighting was used throughout the house.

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 6

dining room, SHED Architecture & Design

kitchen, SHED Architecture & Design

staircase, SHED Architecture & Design

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 10

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 11

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 12

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 13

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House 14

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Cabin Interior Design in Toronto Inspired from Vernacular Northern Ontario Cottage

This cabin interior design was conceived by Toronto-based Mason Studio for a property developer. A residential model suite for Toronto-based boutique developer, Curated Properties, focuses...

Casa Algamar by WMR Arquitectos and UNOATRES Arquitectos

Casa Algamar is based upon a large retaining wall in exposed concrete, which is founded in the dune, containing the sand and supporting a wooden structure.

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors

The big wooden box calls everybody’s attention from inside and outside of the condominium in Londrina, Brazil. The cubist house, designed for a young couple, abolished the spaces and traditional partitions.

LoLo, The Capsular Microkitchen by Aotta Studio

LoLo The Capsular Microkitchen is a collection of pieces of furniture made by Aotta Studio from Moscow, Russia, which can be very useful as office supplies and more. Each module is designed to be the support for one of the appliances used in offices: espresso machine, water machine, tea or microwave. 

Innovative Workspace for Department G, ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

The INNO-SPACE U20 project was conceived by ŠKODA AUTO‘s Quality Management department, a strong representative of the traditional company culture. While keeping quality as the basic requirement, the workspace is creatively transformed using design and technology.

Backyard Study Extension in Hackney, London

Working from home, but lacking a dedicated office space for their up-coming startup company, the owners decided to extend their double Victorian house into their backyard, which had been left unused until now.