A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop

Architects: MU Architecture
Project: Artist Workshop on a Cliff
Team: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Magda Telenga, Monica Guerreiro
Structural engineer: NCK Inc.
Location: Sainte-Adèle, Deauville Lake, Quebec, Canada
Area: 5000 sq.ft.
Project Completion: July 2017
Photographer: Ulysse Lemerise Bouchard

Located in the Laurentians’ mountainous countryside, in the province of Quebec, this modern addition is not the typical garage. Over the peaceful Lake Deauville, this minimalist wood volume stands out from the surrounding green mountains.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 1

Reminiscent of the typical barn, this vast modern addition is transformed into an architectural work that projects over the cliffs of the lake. It covers more than 5000 sq. ft. and houses two superimposed garages, an artist workshop, a large creative room and a mezzanine.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 2

The Artist Workshop Hovers Above a Forest of Inclined Columns
Connected to the main residence by a cantilevered bridge, the workshop is defined as a powerful space for reflection and creation. Its structure, entirely free, rests on a set of inclined columns evoking the forest, suspending it above the tree line.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 3

Northern Light
Pierced with light on its flanks, the Artist Workshop is oriented towards the north and the views onto the lake. Spacious but intimate, the interior volume accommodates large formats of paintings. The minimalist play of surfaces and the rigor of the alignments put the artist’s work in scene and supports his concentration.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 4

Dizzying Height Game
The mezzanine offers a relaxation and play area under a large uninterrupted ceiling. A smaller house like volume in its centre shelters a bathroom and another smaller mezzanine set even higher, a perfect hideout for kids.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 5

On this aerial platform, the polished concrete floor reflects light as well as views and increases the feeling of vertigo. It is accessed by an open staircase that acts as a connector between the bridge and the mezzanine. Consisting of a series of large plates of cold-rolled steel, it represents the gesture of the artist sketching away his first brushstrokes on the canvas.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 6

Sophisticated Simplicity
The workshop is presented as a simple volume covered with a pre-aged grey wood. Its thick exterior walls take from the standards of Passive house constructions. At another scale, sophisticated details were developed to ventilate the building between the walls and the roof and to completely conceal the garage door while responding insulation needs due to the harsh climate of Quebec.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 7

The Artist Workshop on a Cliff by MU Architecture is a place of expression where architecture immerses us in creative inspiration and Nature contemplation.

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 8

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 9

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 10

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 11

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 12

A Contemporary Garage that Turns Into a Suspended Artist Workshop 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia

White Walls is a residential tower designed by Paris-based Ateliers Jean Nouvel  in Nicosia, Cyprus. Description by Jean Nouvel: The iconic tower designed by Jean...

Poetic Design Languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

ONE-CU created a model villa for "THE LANDSCAPE MANSION" — a residential property developed by Poly South China, which is located in Sihui, Zhaoqing, China. "Si" and "hui" in Chinese respectively mean "four" and "convergence", the city was named so because four rivers converge in it.

Contemporary Barn Conversion with a True Scandinavian Vibe

Huge contemporary barn conversion located in a beautiful and scenic five acre plot nestled within the Wiltshire countryside, South West England. This designer home was...

Generational Retreat / Studio2 Architects

The crafting of this multi-generational retreat was a continuation of the journey we went on with the clients in their Auckland home. We wanted to do things uniquely for them and to reflect their involvement in the timber business

The Filigrane Project / D’Houndt + Bajart Architects & Associès

Sponsored by a property developer, the Filigrane Project is the renovation of a building in the Grand Place of Tourcoing as a bank and...

Balwyn House by Fiona Lynch Design Studio

Located in Melbourne, Australia, the Balwyn House is a private residence with an interior design conceived by Fiona Lynch. A new residence situated in a...