Garden Room Extension – contemporary refurbishment in West Lothian

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (1)

Garden Room Extension – Bickerton Croft is a contemporary extension and refurbishment designed by Edinburgh-based Graphite Studios in West Lothian, Scotland.

This project is for a 60 square metre high quality garden room extension to the rear of a twelve year old property in East Whitburn, West Lothian. Graphite Studio also remodelled three of the existing bedrooms and a living room in the rest of the property.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (2)

The tall garden room is a single space open up to the apex of the roof. It has a direct relationship with the very large south-facing back garden and high quality landscaping beside the extension. Sliding doors with flush thresholds provide direct access onto the hardwood decked area which has a barbecue area, hot tub and fire pit. The doors on the corner slide open to expose the load-bearing timber post.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (1)

The palette of materials for the extension includes a load-bearing douglas fir frame, random rubble stone similar to the existing house, dressed red sandstone cladding and window mullions, slate roof, western red cedar cladding on the gable and large glazed powder coated aluminium-framed sliding doors. Large Velux rooflights allow lots of light into the tall space.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (2)

As the douglas fir frame dries out, gradually splits and shakes appear in the timber, which are natural and do not reduce the structural strength. Dimmable Talo wall lights by Artemide were fixed to the douglas fir beams and colour changing LEDs were concealed in linear pockets behind the beams.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (4)

Internally the flooring is maple at a higher level beside the existing living and dining rooms with three steps down to the main part of the garden room, which is floored in pietra serena grey limestone (the same flooring is used in Apple stores throughout Europe). Motorised sliding frameless glass doors with motion sensor opening mechanisms provide access between the existing property and the extension.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (3)

The Garden Room Extension has a Lutron system controlled by an iPad, which interlinks 6 mood lighting circuits and the audio and TV system. Audio speakers are flush mounted in the ceiling of the extension.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (3)

A solid fuel burning stove is set into an angled Caithness stone-clad wall, and the same stone returns along part of the side wall internally, with small square light fittings set flush with the stone. A television on a motorised cradle rises up out of the area behind the stove at the touch of a button on a remote control.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (6)

An existing dormer window to the first floor bathroom was removed, as the roof of the extension was high enough to built in front of the space previously occupied by the dormer. A small circular internal window was added at high level to provide an unusual view from the bathroom into the garden room below.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (5)

The project also involved installing energy efficient measures including a biomass boiler (which burns wood pellets), evacuated tube solar panels for water heating and a large photovoltaic installation which generates electricity for sale back to the grid.

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (11)

Two bedrooms were refurbished for teenagers, one of which included a light wall with colour changing LED lighting strips concealed behind triple wall opal polycarbonate sheeting.

Architects: Graphite Studio
Photography: Chris Humphreys

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (4)

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (8)

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (7)

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (10)

Garden Room Extension - contemporary refurbishment in West Lothian (9)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

E-Glue: design for a wonderful universe of children

As fun it can be the decoration of the child's room, as important is this mission. The nursery room for the child is more...

Energy-Efficient Prefab House Built in Just Two Days

Modular One is a energy-efficient prefab house designed by Washington, DC architect Robert Gurney. Description by Robert Gurney: A successful builder/developer with a history of...

Naranga Avenue House by James Russell Architect

A Queensland home paying homage to breezeblocks and the style of the 1960s. Naranga Avenue House uses an extruded Miro brick from Austral's La...

House for rich birds: Oli-bird by Nikolo Kerimov

Oli–Bird is a birdhouse for "rich birds" designed in 2015 by Finnish designer Nikolo Kerimov. The designer's presentation: Luxury goods are products that are not...

Memory Hotel of Beijing / QSY Interior Design Office

Architecture serves as witness to historical changes. Memory Hotel locates in Changping District of Beijing City. It is designed by Wang Xiaofei, the founder of QSY Design Office.

Victorian Terrace House by Matt Gibson Architecture and Design

Designed by Matt Gibson, this Victorian terrace house utilises the device of the courtyard or a series of courtyards to provide light, amenity &...