Residential ArchitectureHousesMackenzie Heights House by Frits de Vries Architects

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects

Architects: Frits de Vries Architects
Project: Mackenzie Heights House
Location: Vancouver, BC, Canada
Square Footage: 3,800s.f.
Photography: Ema Peter
Text by Frits de Vries Architects

Situated on the West side of Vancouver, on a 50’ wide lot, this family home was formed to fit quietly within an established mixed neighborhood. Sitting on a gently sloping site with oblique downtown and mountain views, the Mackenzie Heights House is designed to accentuate its indoor-outdoor living opportunities.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 1

A spacious and efficient main floor encompasses the principle living accommodation all within one open, flowing space. Private and public areas are still clearly defined, but without the need for internal walls. Varying ceiling heights and floor levels help define ‘room’ use and the nature of individual spaces.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 2

Exposed glue-lam beams on the raised living room ceiling help exaggerate the sense of space and add a material warmth to the room. Large glazed bi-fold doors fold back fully to seamlessly transition the internal living space out into the garden.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 3

A continuous longitudinal skylight is positioned at the head of the double height atrium, which, when combined with generous glazing to the North and South elevations of the open concept space, combines to provide a seamless visual transition to the garden and flood the main floor with natural light.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 4

Looking up, the upper floor bedroom accommodation is split into two distinct volumes, connected only by a private link bridge to the master suite.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 5

A large linear rooftop deck, orientated North-South extends the living space of the home and offers unencumbered panoramic views of both the North Shore mountains and the surrounding greenscape.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 6

Defined garden courtyards at the front and rear of the home draw natural light into the lower floor, providing further family entertainment space and bedroom accommodation to the home.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 7

Sustainability was addressed as an issue of durability, efficiency, economy and air quality, whilst providing the owners with an exiting and dynamic home for living.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 8

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 9

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 10

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 14

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 11

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 12

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects 13

Simple Geometry Shines in Modern Minimalist Home in Israel

The impermeability of the wall is softened by an avenue of young trees directing the visitor along the length of the paved footpath, directly into an inner courtyard surrounded by a semi-opaque stretch of wood, the first in a series of internal courtyards that form a key principle in the design of this modern minimalist home.

Elsternwick Residence by Kennedy Nolan

Our work at the Elsternwick Residence involved the restoration and re-imagining of a substantial Edwardian house. The project was a great opportunity to deploy the principles of complete design embodied by the Arts and Crafts movement

Mid-Century Modernism, Austin by Matt Fajkus Architecture

Split House is located in Austin’s Zilker neighborhood where many homes have markings of Mid-Century modern style.

Concrete and Riga Wood Create Interior Confort in a Rural House

The house at Portugal in a rural environment where the concrete and Riga wood inside create comfort and in the exterior the earth tone and vegetation give life to it.

Residence Hung in New Taipei City by Fu Design

Upon entering the door, you can see a row of white cabinets floating. On the right, there is an open cabinet where you can place coats and temporary items when going home and below which is the storage space reserved for the baby carriage.

Related Articles