Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces

- Advertisement -

Calhoun House

Architects: Peterssen / Keller Architecture
Project: Calhoun House
Project Team: Ted Martin, Gabriel Keller , Jason Briles, Lars Peterssen, Andrew Edwins
Interior Designer: Greg Walsh, Martin Patrick 3
Landscape Architect: Travis Van Liere Studio
Location: Minneapolis, Minnesota, United States
Photography: Paul Crosby Architectural Photography

From the architect: Beautifully situated on a rise overlooking Lake Calhoun, this dynamic modern home was designed to maximize views of the lake and the downtown skyline. In response to the deep urban lot, the Calhoun house is set back from the street with three pavilions interconnected by transparent garden spaces.

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces

Planted with sculptural trees, the garden spaces invite natural light into each level, creating a seamless connection between the interior and exterior environments. The graceful, L-shaped plan cradles an inner courtyard and a swimming pool, while large sliding glass doors open from the living room and dining room.

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 2

The upper level master suite projects out towards the city, creating another outdoor seating area on the main level. Using a restrained, sophisticated palette of materials including light stucco, marble, dark cedar siding, and metal accents, the house is an exciting and intriguing addition to the neighborhood.

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 2

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 3

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 4

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 5

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 6

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 7

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 8

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 9

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 10

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 10

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 12

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 13

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 14

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces 15

- Advertisement -

Striking Timber-Clad Extension for a Ground Floor Flat in South London

Located on John Ruskin Street, in the vibrant London Borough of Southwark, architects David Stanley and Romy Grabosch have recently transformed their ground floor flat in South London into an outward looking garden-centric dream home by adding a striking timber-clad extension, fit for the modern day.

French style in a kitchen, made by Simmons & Company

Made in a French style, this kitchen is named Lake Sherwood, made by Simmons & Company. This is the result of the customer's love...

Stonington Residence / Joeb Moore & Partners

The Stonington Residence, a recently renovated and restored historic house, is sited between 300 feet of waterfront and a large meadow in Stonington, Connecticut. While the house is situated on a small stone ledge, additional rock outcroppings of the landscape help to organize the outdoor spaces, which include a studio and garage, a pool, and patios.

Torres Residence in Seattle / YS Built

Designed by YS Built, the Torres residence is a cool ultra-modern custom residence in Madrona neighborhood in Seattle, WA. It’s a 2400SF of high-quality...

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

The objective of the project was the complete renovation and redesign of a bourgeois apartment located in downtown Budapest. During the design process, a clear and fresh layout was planned from a maze-like, narrow and dark property with its aim to be used as a short- and also long term rental apartment.

Living Levels Residence by Oza Sabbeth Architects

This 4,500 Square Feet house was designed and built for a family of four. It is situated at the intersection of two large farm fields and a small naturally occurring basin in Sagaponack, New York. The farms result in large watersheds. Coupled with the Basin, the site becomes quite topographically challenging.

Light-Filled Courtyard House That Combines a Studio and Exhibition Space

This light-filled courtyard house is a multipurpose space that combines a studio and exhibition space featuring furniture for sale. The property, a unit in a row of old townhouses, is located in Kaohsiung City's Zuoying District.

Cariló House by Luciano Kruk. A Holiday Home by the Sea

The Cariló house is named after the town it is built in. It is placed on a corner lot one block away from the sea. Its proximity to the beach makes a less leafy and more arid scenery, which encouraged us to intervene the landscape.

Urban Row House in Richmond’s Historic Jackson Ward Neighborhood

It is rare to happen upon a vacant urban lot, and even rarer that it be in a designated Historic District. We have designed a decidedly modernist urban Row House in Richmond’s historic Jackson Ward neighborhood for a client from Atlanta.

Menlo Park Residence by Serrao Design & Architecture

This Menlo Park Residence for developer Joseph Eichler was not site sensitive. The new Owners yearned for a closer connection to their yard both physically and visually. They also needed space for their young family and the older generation as well. In going up instead of out, the generous backyard was maintained and the footprint was barely changed.

Extensive Refurbishment and Interiors Fit Out of a Central London Flat

Extensive refurbishment and interiors fit out of a central london flat in a mansion block originally constructed at the turn of the last century. The works included substantial structural modifications altering the flat's layout and introducing new services.