Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s Iconic 40 Mercer Street Building

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building

Architects: SheltonMindel
Project: SoHo penthouse duplex
Location: SoHo, New York, United States
Photography: Michael Moran

Brief: Create a residential SoHo penthouse duplex from a two-story shell in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street building.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 1

Solution: Jean Nouvel’s large-scale curtain wall is a highly resolved and powerful element that must interact and inform the resolution of the new residence. A series of fully articulated components allow visibility of three sides of the curtain wall and always maintain contact with the buildings shell.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 2

A wood service bar is lined in a cloud gray lacquer and contains bathrooms, guest bedroom, and closets on the lower and upper levels. A metal stair coded in the metal vocabulary of the curtain wall sits freely between the wood bar and a two-story white volume. It contains the kitchen below and the study above. A deconstructed cantilevered cube activates and occupies the glass volume and completes the kitchen below and study perch above. The cube is comprised of a white slatted wood exterior (to accommodate HVAC), a yellow floating ceiling plane, a wood liner for the study above and an aluminum skin that clads the kitchen below.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 3

The cube’s yellow planar ceiling provides intimacy, a cover from the sun and forms a compliment to the blue glass and gray metal skin of the building. The curtain wall consciously interacts with all the architectural elements inspired by the painting of Piet Mondrian and the exploration of space by architects Gerrit Rietveld and Theo Van Doesburg. The plane’s volumes and spaces are open yet inextricably linked.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 4

Shadows cast by the curtain wall generate the shape of staggered ceiling glass light boxes that run across the narrow dimensions of the space. They simulate the syncopation of the traffic and light below. Furnishings balance hard and soft, dark and light. The round rug in the large volume is woven to give the impression that when viewed from above, the line work of its texture turns the form into a sphere that follows the path of the sun.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 5

Architecture, interiors, and context become seamlessly integrated into this unique perch so magically celebrating the city it embraces.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 6

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 7

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 8

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 9

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 10

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 11

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s iconic 40 Mercer Street Building 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

25hours Hotel Zurich West by Alfredo Häberli

In order to declare their love for Zurich and to prove to the world that Switzerland has much more to offer than banks, watches...

Garden Pavilion for Reading and Relaxation in Nature

This project transforms an unused 15’ x 50’ extension to a residential plot into a densely planted, private garden and reading pavilion. To provide privacy from the increasing noise of street traffic, the existing ground plane was excavated, creating a sunken path lined in black granite

Lode House in South East England by Henry Goss Architects

Henry Goss Architects' Lode House extension in East Cambridgeshire has finally reached completion. This is a small but exquisitely detailed addition to a house providing the owners with an extended internal living room and generous covered external living space.

Refurbishment Project for L House / Abaton Arquitectura

L House was recently renovated by Madrid-based Abaton Arquitectura. The result is a very homely, open and warm house in close contact with nature. From...

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The Gym House is situated in the gymnastics building of an early 20th century school complex in Rotterdam North. The dwelling, for a family of four, consists of the ground floor gym room and an adjacent hallway and storage zone.

Glogauer Apartment in Berlin by White Arrow

White Arrow recently completed a gut renovation and interior design project in a landmarked building in Berlin, Germany. We created a serene environment that feels cohesive and luxurious; subtly curved corners, textural tile, deco detailing, and arches complement the high ceilings